To je to što me zanima!

Potvrdili: Cjepivo protiv HPV virusa sigurno je za zdravlje

Iako cjepivo uzrokuje prolazne nuspojave poput nesvjestice, ono pouzdano štiti od opasnog HPV virusa, a uskoro planiraju razvoj cjepiva isključivo za muškarce
Vidi originalni članak

Unatoč sumnjama u učinke i bezopasnost cjepiva protiv HPV virusa, ono je sigurno, utvrdila je američka studija Istraživačkog centra Kaiser na 44.000 žena koje su ga primile. Cjepivo štiti od četiri soja HPV virusa, od kojih njih dva uzrokuje ukupno 70 posto slučajeva raka vrata maternice kod žena, a povezuju se i s rakom grla kod muškaraca i žena. Od 44.000 djevojčica i žena koje su se cijepile, zabilježeno je 14 slučajeva smrti koje nisu povezane s cjepivom, a uzroci smrti uključuju prometne nesreće, lupus, samoubojstvo i zatajenje srca.

Nesvjestice, kožne reakcije i oticanje ruke nakon primanja cjepiva Gardasil poznate su nuspojave, no znanstvenici tvrde kako su dobrobiti cjepiva značajnije nego prolazne smetnje koje uzrokuje, piše Fox News.

Cjepivo Gardasil tvrtke GlaxoSmithKline daje se djevojčicama i ženama u dobi od devet do 26. godina u tri preporučene doze. Nakon potvrde sigurnosti cjepiva za žene, planiraju ga proizvesti i za muškarce, koji su također prenosioci virusa, objavili su znanstvenici.

- Dokazi iz studije vrlo su ohrabrujući i pokazuju da je cjepivo učinkovito i posve bezopasno - naglasio je voditelj studije, Nicola Klein.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • analovekaja 06.10.2012.

    Ja se htjela cjepit i odustala vrlo brzo nakon toga....... i kak da sad budem sigurna hoću li se moć??????????????????

  • nina30 05.10.2012.

    Ti amerikanci su kao i Japanci i Kinezi stalno nesto istrazivaju i izumljivaju to je jako pozitivna i dobra stvar..

  • user_32967 05.10.2012.

    Plaćeni članak. Kleli su se i da je cijepljenje protiv ptičje gripe em sigurno, em neophodno i da ćemo svi pokrepavati inače.

Komentiraj...
Vidi sve komentare