To je to što me zanima!

Povezali junk food i autoimune bolesti poput multiple skleroze

Ljudi nisu evoluirali na prehrani koja sadrži puno soli prisutne u modernoj prehrani, zbog čega se imunološki sustav buni i napada sam sebe, a posljedica su bolesti
Vidi originalni članak

Višak soli kojim obiluje tzv. junk food izaziva brojne upale u tijelu, na koje imunitet reagira i povećava se rizik od autoimunih bolesti, pokazala je zajednička studija britanskog Sveučilišta Yale i njemačkog Sveučilišta Erlangen-Nuremberg. 

Ona je proučavala ulogu T stanica koje pomažu drugim stanicama u tijelu da se bore s patogenima poput virusa i bakterija te otkrili da je učestalost autoimunih bolesti znatno veća otkako su ljudi počeli jesti sve više junk fooda poput hamburgera i pizza-a, piše Daily Mail.

Zbog toga danas ljudi sve češće boluju od ekcema, multiple skleroze, autoimunih bolesti štitnjače, artritisa, Chronove bolesti, lupusa i drugih autoimunih bolesti.

- Zbog pojačanog unosa soli, broj stanica nazvanih Th17 i citokina tj. proteina koji prenose informacije među stanicama drastično je porastao u živčanom sustavu, što je okidač nastanka autoimunih bolesti - rekao je autor studije Ralf Linker.

Dodaje kako ljudi nisu evoluirali s prehranom koja se bazira na soli, a upravo je korištenje prevelikih količina soli ono što najbolje opisuje prehranu modernih ljudi.

Nastanak autoimunih bolesti

Danas postoji oko 40 klasificiranih autoimunih bolesti od kojih boluje oko pet do sedam posto ljudi na svijetu. Nastaju kao posljedica pretjerane reakcije imuniteta na tvari normalno prisutne u tijelu. Iako je njihov uzrok nejasan, a ponekad i povezan s genetskim sklonostima, znanstvenici vjeruju da se one mogu povezati s tehnološkim i kulturnim napretkom te odvajanjem čovjeka od prirode, pa ih se naziva i tzv. "bolestima obilja".

Idi na 24sata

Komentari 6

  • WOMANIZER 08.03.2013.

    nema šanse da se ja odreknem te hrane, pogotovo mc'donaldsa- NIKAD!!!...........a i Britney isto, nema šanse. njen život bez fante, starbucksa i mc'donaldsa jednim dijelom ne bi imao smisla ni za nju, niti bi bilo sve isto za nas fanove po tom pitanju!

  • FORTUNA_1 07.03.2013.

    E,kada bi oni znali ..što je okidač za autoimune bolesti...onda bi bilo i lijeka za njih..ali očito je to još uvijek nepoznanica i sama imam autoimunu bolest,a nisam jela junk food..i sol u hrani podnosim u malim količinama..dakle ,teorija je šuplja.Godinama pratim skoro sve što se objavljuje po tisku i raznim studijama i mogu reči...mnogo je raznih teorija..u nekima se mogu pronači,ali u ovoj nikako.

  • Filozof_1 07.03.2013.

    Pogledajte malo nezavisna istraživanja na ovu temu, i koliko kemije ima u junk hrani, ako vam to nije dosta pogledajte sliku hamburgera i pomfria nakon 3 godine-isti kao da su sada kupljeni, aj to napravite sa domaćom hranom ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare