To je to što me zanima!

Povijena djeca su pod većim rizikom od 'smrti u kolijevci'

Pod najvećim rizikom su povijene bebe koje su stavili spavati na trbuh te nešto veće bebe koje se stavi spavati na bok, ali koje se same onda prevrnu na trbuh, a ne mogu se izvući
Vidi originalni članak

Povijanje bebe radi se kako bi se beba osjećala sigurnije, toplije te kako bi imala što sličniji osjećaj onome u majčinom trbuhu. Mnogi koriste povijanje i kao metodu uspavljivanja jer tako bebe lakše zaspu. 

No stručnjaci su sad upozorili da su povijena djeca pod povećanim rizikom od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) ili "smrti u kolijevci". Posebno se rizik povećava ako ih se povijene stavi spavati na bok ili na trbuh, piše Daily Mail.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Bristolu analizirali su četiri studije koje su se provodile 20 godina i pokrile su područje Engleske, Tasmanije u Australiji te Chicaga. Rizik je gotovo udvostručen ako povijenu bebu stavite spavati na bok, a pod velikim rizikom su i starije bebe koje su povijali dok su spavale.

Većina beba sama se okrenula na trbuh u snu. Zato bi uspavljivanje povijanjem trebalo odbaciti što su bebe starije jer one više ne spavaju tako mirno kao u početku, a ne znaju se izvući iz nezgodnog položaja. 
- Nakon određene dobi povijanje bi se trebalo prestati koristiti kao metoda uspavljivanja. Većina beba sposobna je okretati se u dobi od četvrtog do šestog mjeseca. Ako roditelji ipak odluče povijati dijete i tako ga uspavljivati onda ga uvijek treba položiti na leđa. No što su djeca pokretnija to će im povijanje sve više smetati i treba ga odbaciti - ispričala je dr. Anna Pease, voditeljica studije. 

Vrlo je važno educirati roditelje o ovom problemu, ističu stručnjaci. Već je poznato da je SIDS povezan sa spavanjem na trbuhu, majčinim pušenjem i pretrpavanjem krevetića posteljinom i igračkama, no nova saznanja uvijek pomažu učiniti život još sigurnijim mjestom za bebe. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • kaos(442709) 13.05.2016.

    Ne nego cijepljena!!!!

  • _Varešak_ 10.05.2016.

    Tko danas još povija djecu ?

  • ryba 10.05.2016.

    Bože gluposti...prije 30-ak godina su govorili da spavanje na trbuhu dokazano umanjuje vjerojatnost od 'smrti u kolijevci'. Prije 20-ak godina su govorili da je spavanje na trbuhu glavni uzrok smrti u kolijevci. Sad je to omatanje...za 10 godina će to biti nedojena ili dojena djeca, djeca majki koje jedu češnjak...

Komentiraj...
Vidi sve komentare