To je to što me zanima!

Povratak boba na tanjure: Sa sipom, piroškama i paprikama

Malo tko kao Kaštelani štuje bob, težačku namirnicu koja je othranila generacije mještana i umalo pala u zaborav krajem prošlog stoljeća. Ali bob se vratio kao fantastičan prilog fantastičnim jelima
Vidi originalni članak

Bob vratio se na stolove dobrim dijelom zahvaljujući manifestaciji Fešta o boba koja se 13. godina zaredom održava na Brcu, mjesnom trgu uz ribarsku lučicu u Kaštel Kambelovcu, zahvaljujući entuzijazmu Vlade Perišina i njegove ekipe iz Udruge Kaštelanski crljenak.

Iz godine u godine sudionici razne udruge, mali proizvođači i OPG-ovi, čak i bajkeri, a uglavnom istinski ljubitelji kuhanja, uvjeravaju brojne posjetitelje da nema namirnice koja se ne može dobro upariti s ovom mahunarkom.

Tako da se u golemim tećama, pa i vojnim mobilnim kuhinjama na Brcu godinama bob krčka s puževima, artičokama, šparogama, ljutikom, morskim plodovima, suhim bakalarom, lignjama, hobotnicama, sipama, divljači i svim ostalim vrstama mesa... Pune se njime piroške, palačinke, stavlja ga se u kolače i torte, pa čak se od boba zna složiti u Kaštelima i dobar sladoled.

Tri recepta s bobom

Sipa s bobom za 4 osobe

Sastojci: 750 g svježe očišćene sipe, 500 g svježeg očišćenog boba, 600 g luka, 3 režnja češnjaka, 1 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 dcl crnog vina, 1 dcl prošeka, prstohvat soli, papar, prstohvat muškatnog oraščića, vezica peršina

Priprema:

  • U većoj posudi na zagrijano ulje stavite sitno nasjeckani luk da se lagano dinsta na maslinovom ulju uz stalno miješanje dok ne dobije zlatno-žutu boju.
  • Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak te dinstajte još pet minuta.
  • Nakon toga dodajte sipu, koju ste prethodno očistili i dobro isprali te narezali na jednake male komadiće.
  • Crnilo sipe sačuvajte jer će vam trebati pred sam kraj kuhanja ovog jela.
  • Sipu dinstajte na laganoj vatri 20-30 minuta, sve dok joj ne ispari tekućina, pa dodajte sol, papar i muškatni oraščić.
  • Dobro promiješajte te ulijte crno vino i prošek.
  • Budite umjereni sa začinima, kasnije možete dodati još po potrebi.
  • Kuhajte na laganoj vatri oko 2,5 sata, a vrijeme kuhanja uvelike zavisi od veličine komadića sipe.
  • Povremeno promiješajte. 
  • U međuvremenu u slanoj kipućoj vodi prokuhajte bob dok ne omekša (ne posve), procijedite ga i skini te mu opnu.
  • Ukoliko je mladi bob, opnu nije potrebno skidati.
  • Deset minuta, prije nego je sipa skuhana, dodajte crnilo sipe koje ste sačuvali pri čišćenju sipe, te bob i nasjeckani peršin.
  • Probajte i procijenite treba li dodati još soli i papra.
  • Jelo poslužite u dubokom tanjuru, uz palentu, rižu ili preprženi kruh.

Piroške s bobom (36 komada)

Recept od Poljske kulturne udruge "Polonez"

Sastojci: 1 kg glatkog brašna, 1 margarin, pola boce piva

Priprema:

  • Rastopite margarin, pomiješajte ga s brašnom i dolijte u smjesu pola boce piva.
  • Kad umijesite tijesto ostavite ga dva do tri sata u frižider.
  • Nakon što se tijesto stegne, razvaljajte ga i napravite krugove kao za rafiole.

Smjesa za punjenje: ½ kg boba, ½ kg šampinjona, dva luka, 20 dag slanine, jaje, 0,5 dcl maslinovog ulja, prstohvat origana, sezam, papar, žličica soli

Priprema:

  • Luk se zažuti na ulju u tavi, stavite kockice pancete, a potom bob i gljive, te sve kuhajte pola sata.
  • Začinite origanom, po želji posolite i popaprite.
  • Potom smjesu smiksajte i njome napunite tjesteninu koju ste izrezali na krugove, te preklopite tijesto s punjenjem.
  • Piroške premažite razmućenim jajetom i pospite sezamom.
  • Pecite pola sata u pećnicu na 180 stupnjeva i dobit ćete izvrsnu hranu uz pivo.

Paprika punjena bobom

Sastojci: 40 dag mladog boba, 40 dag mljevenog mesa (junetina i svinjetina), 1 luk, 7-8 paprika, 5 režnjeva češnjaka, pola vezice peršina, oko dvije žlice maslinovog ulja, žlica krušnih mrvica, jaje, dva prstohvata soli, papar, vrh žličice čilija, konzerva pelata, pola žlice brašna

Priprema: 

  • Mladi bob blanširajte pet minuta, a potom napravite smjesu od mesa, boba, jaja, sitno isjeckanog luka, češnjaka i peršina, krušnih mrvica te začina, pa njome napunite paprike i zatvorite ih s još nekoliko zrna boba.
  • Zažutite sitno isjeckani luk na maslinovom ulju u posudi, pa dodajte usitnjene pelate, brašno i vodu dok ne dobijete umak.
  • Kad umak postane kompaktan maknite posudu s vatre, pa složite u nju punjene paprike i dolijte vode skoro do vrha paprika.
  • Kuhajte ih na laganoj vatri uz povremeno protresanje posude.
  • Paprike će biti gotove za oko sat i pol.
Idi na 24sata

Komentari 3

Komentiraj...
Vidi sve komentare