Lifestyle

Komentari 3

Povratak boba na tanjure: Sa sipom, piroškama i paprikama

Povratak boba na tanjure: Sa sipom, piroškama i paprikama

Malo tko kao Kaštelani štuje bob, težačku namirnicu koja je othranila generacije mještana i umalo pala u zaborav krajem prošlog stoljeća. Ali bob se vratio kao fantastičan prilog fantastičnim jelima

Bob vratio se na stolove dobrim dijelom zahvaljujući manifestaciji Fešta o boba koja se 13. godina zaredom održava na Brcu, mjesnom trgu uz ribarsku lučicu u Kaštel Kambelovcu, zahvaljujući entuzijazmu Vlade Perišina i njegove ekipe iz Udruge Kaštelanski crljenak.

Iz godine u godine sudionici razne udruge, mali proizvođači i OPG-ovi, čak i bajkeri, a uglavnom istinski ljubitelji kuhanja, uvjeravaju brojne posjetitelje da nema namirnice koja se ne može dobro upariti s ovom mahunarkom.

Tako da se u golemim tećama, pa i vojnim mobilnim kuhinjama na Brcu godinama bob krčka s puževima, artičokama, šparogama, ljutikom, morskim plodovima, suhim bakalarom, lignjama, hobotnicama, sipama, divljači i svim ostalim vrstama mesa... Pune se njime piroške, palačinke, stavlja ga se u kolače i torte, pa čak se od boba zna složiti u Kaštelima i dobar sladoled.

Tri recepta s bobom

Sipa s bobom za 4 osobe

Sastojci: 750 g svježe očišćene sipe, 500 g svježeg očišćenog boba, 600 g luka, 3 režnja češnjaka, 1 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 dcl crnog vina, 1 dcl prošeka, prstohvat soli, papar, prstohvat muškatnog oraščića, vezica peršina

Priprema:

Piroške s bobom (36 komada)

Recept od Poljske kulturne udruge "Polonez"

Sastojci: 1 kg glatkog brašna, 1 margarin, pola boce piva

Priprema:

Smjesa za punjenje: ½ kg boba, ½ kg šampinjona, dva luka, 20 dag slanine, jaje, 0,5 dcl maslinovog ulja, prstohvat origana, sezam, papar, žličica soli

Priprema:

Paprika punjena bobom

Sastojci: 40 dag mladog boba, 40 dag mljevenog mesa (junetina i svinjetina), 1 luk, 7-8 paprika, 5 režnjeva češnjaka, pola vezice peršina, oko dvije žlice maslinovog ulja, žlica krušnih mrvica, jaje, dva prstohvata soli, papar, vrh žličice čilija, konzerva pelata, pola žlice brašna

Priprema: 

Najčitaniji članci