Malo tko kao Kaštelani štuje bob, težačku namirnicu koja je othranila generacije mještana i umalo pala u zaborav krajem prošlog stoljeća. Ali bob se vratio kao fantastičan prilog fantastičnim jelima
Povratak boba na tanjure: Sa sipom, piroškama i paprikama
Bob vratio se na stolove dobrim dijelom zahvaljujući manifestaciji Fešta o boba koja se 13. godina zaredom održava na Brcu, mjesnom trgu uz ribarsku lučicu u Kaštel Kambelovcu, zahvaljujući entuzijazmu Vlade Perišina i njegove ekipe iz Udruge Kaštelanski crljenak.
Iz godine u godine sudionici razne udruge, mali proizvođači i OPG-ovi, čak i bajkeri, a uglavnom istinski ljubitelji kuhanja, uvjeravaju brojne posjetitelje da nema namirnice koja se ne može dobro upariti s ovom mahunarkom.
Tako da se u golemim tećama, pa i vojnim mobilnim kuhinjama na Brcu godinama bob krčka s puževima, artičokama, šparogama, ljutikom, morskim plodovima, suhim bakalarom, lignjama, hobotnicama, sipama, divljači i svim ostalim vrstama mesa... Pune se njime piroške, palačinke, stavlja ga se u kolače i torte, pa čak se od boba zna složiti u Kaštelima i dobar sladoled.
Tri recepta s bobom
Sipa s bobom za 4 osobe
Sastojci: 750 g svježe očišćene sipe, 500 g svježeg očišćenog boba, 600 g luka, 3 režnja češnjaka, 1 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 dcl crnog vina, 1 dcl prošeka, prstohvat soli, papar, prstohvat muškatnog oraščića, vezica peršina
Priprema:
- U većoj posudi na zagrijano ulje stavite sitno nasjeckani luk da se lagano dinsta na maslinovom ulju uz stalno miješanje dok ne dobije zlatno-žutu boju.
- Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak te dinstajte još pet minuta.
- Nakon toga dodajte sipu, koju ste prethodno očistili i dobro isprali te narezali na jednake male komadiće.
- Crnilo sipe sačuvajte jer će vam trebati pred sam kraj kuhanja ovog jela.
- Sipu dinstajte na laganoj vatri 20-30 minuta, sve dok joj ne ispari tekućina, pa dodajte sol, papar i muškatni oraščić.
- Dobro promiješajte te ulijte crno vino i prošek.
- Budite umjereni sa začinima, kasnije možete dodati još po potrebi.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 2,5 sata, a vrijeme kuhanja uvelike zavisi od veličine komadića sipe.
- Povremeno promiješajte.
- U međuvremenu u slanoj kipućoj vodi prokuhajte bob dok ne omekša (ne posve), procijedite ga i skini te mu opnu.
- Ukoliko je mladi bob, opnu nije potrebno skidati.
- Deset minuta, prije nego je sipa skuhana, dodajte crnilo sipe koje ste sačuvali pri čišćenju sipe, te bob i nasjeckani peršin.
- Probajte i procijenite treba li dodati još soli i papra.
- Jelo poslužite u dubokom tanjuru, uz palentu, rižu ili preprženi kruh.
Piroške s bobom (36 komada)
Recept od Poljske kulturne udruge "Polonez"
Sastojci: 1 kg glatkog brašna, 1 margarin, pola boce piva
Priprema:
- Rastopite margarin, pomiješajte ga s brašnom i dolijte u smjesu pola boce piva.
- Kad umijesite tijesto ostavite ga dva do tri sata u frižider.
- Nakon što se tijesto stegne, razvaljajte ga i napravite krugove kao za rafiole.
Smjesa za punjenje: ½ kg boba, ½ kg šampinjona, dva luka, 20 dag slanine, jaje, 0,5 dcl maslinovog ulja, prstohvat origana, sezam, papar, žličica soli
Priprema:
- Luk se zažuti na ulju u tavi, stavite kockice pancete, a potom bob i gljive, te sve kuhajte pola sata.
- Začinite origanom, po želji posolite i popaprite.
- Potom smjesu smiksajte i njome napunite tjesteninu koju ste izrezali na krugove, te preklopite tijesto s punjenjem.
- Piroške premažite razmućenim jajetom i pospite sezamom.
- Pecite pola sata u pećnicu na 180 stupnjeva i dobit ćete izvrsnu hranu uz pivo.
Paprika punjena bobom
Sastojci: 40 dag mladog boba, 40 dag mljevenog mesa (junetina i svinjetina), 1 luk, 7-8 paprika, 5 režnjeva češnjaka, pola vezice peršina, oko dvije žlice maslinovog ulja, žlica krušnih mrvica, jaje, dva prstohvata soli, papar, vrh žličice čilija, konzerva pelata, pola žlice brašna
Priprema:
- Mladi bob blanširajte pet minuta, a potom napravite smjesu od mesa, boba, jaja, sitno isjeckanog luka, češnjaka i peršina, krušnih mrvica te začina, pa njome napunite paprike i zatvorite ih s još nekoliko zrna boba.
- Zažutite sitno isjeckani luk na maslinovom ulju u posudi, pa dodajte usitnjene pelate, brašno i vodu dok ne dobijete umak.
- Kad umak postane kompaktan maknite posudu s vatre, pa složite u nju punjene paprike i dolijte vode skoro do vrha paprika.
- Kuhajte ih na laganoj vatri uz povremeno protresanje posude.
- Paprike će biti gotove za oko sat i pol.