To je to što me zanima!

Povrtnjak je idealno smjestiti uz južni zid, začine blizu kuće

Povrtnjaku namijenite otvoreni dio vrta s dovoljno sunca. Povrće neće uspijevati u dijelovima vrta prožetima spletovima korijenja stabala ili na dijelovima zasjenjenima većinu dana
Vidi originalni članak

Dobrim planiranjem moći ćete uzgajati voće i povrće čak i u malenu vrtu. Kad planirate novi vrt ili preoblikujete postojeći, najprije izmjerite parcelu i nacrtajte je u umanjenu mjerilu. Radite li na preoblikovanju staroga vrta, označite postojeće elemente, kao što su staze i stabla, koji bi se mogli uklopiti u novi oblik. Prije skiciranja novoga oblika vašega vrta napravite popis želja - možda želite plastenik, hladna klijališta, spremište i kompostište ili vrt sa začinskim biljem.

Koje vrste i koliko stabala ili grmova voća želite posaditi? Zatim odlučite koliko prostora želite izdvojiti za povrtnjak. Namjeravate li uzgajati samo salate, onda će komad zemlje veličine 3x3 metra biti dovoljan za stalnu opskrbu tijekom ljeta. Za berbu tijekom cijele godine računajte s najmanje 9x6 metara.     

OPSTANAK BILJAKA Neke biljke prkose klimatskim promjenama i prilagođavaju se

Povrtnjaku namijenite otvoreni dio vrta s dovoljno sunca, a idealno bi bilo da je sa sjeverne strane zaštićen zidom ili ogradom. Povrće neće uspijevati u dijelovima vrta prožetima spletovima korijenja stabala ili na dijelovima zasjenjenima većinu dana. Stazama ga povežite sa spremištem za alat, kompostištem i klijalištem.

Kod voćaka, kako stablašica, tako i grmolikih voćaka, prilikom ucrtavanja u plan posebno obratite pozornost na potreban razmak između biljaka. Iskoristite prostor lepezastim oblikovanjem krošnji ili oblikovanjem kordonaca i palmeta uza zidove ili ogradu. Kutak sa začinskim i ljekovitim biljem bilo bi najidealnije smjestiti što bliže kuhinji, a neće zauzeti previše mjesta.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • alice111 26.02.2020.

    divno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare