Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Neke biljke prkose klimatskim promjenama i prilagođavaju se

Neke biljke prkose klimatskim promjenama i prilagođavaju se
1

Uskolisni trputac je biljka koja se proširila iz Europe, gdje se ponaša u skladu s poznatim ekološkim pravilima. No, biljke koje su stigle izvan Europe prilagodile su se uvjetima na novom mjestu

VIDEO

Postoje biljke koje krše neka ekološka pravila i prilagođavaju se uvjetima koji inače ne pogoduju njihovom rastu i one će imati veće šanse da prežive klimatske promjene, tvrde istraživači sa Sveučilišta u Queenslandu, u Australiji, te stručnjaci sa Sveučilišta u Dublinu.

U tu su svrhu proučavali Plantago lanceolata, vrstu cvjetnice iz obitelji trpučevki (Plantaginaceae), koja je poznata kao uskolisni trputac, engleski trputac, muški trputac te muška bokvica. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- To je biljka podrijetlom iz Europe, koja raste kao divlja i raširila se po cijelom svijetu. Morali smo saznati kako je tako izdržljiva, kada raste čak i u vrućim, suhim klimama - kaže dr. Annabel Smith, iz Škole poljoprivrede i prehrambenih znanosti iz Quinslanda.

Ona je, zajedno s prof. dr. Yvonne Buckley, iz Trinity Collegea u Dublinu vodila tim stručnjaka koji su istraživali život te biljke. 

Globalni tim od 48 ekologa pratio je njen rast na 53 mjesta u 21 zemlji te označio tisuće pojedinih biljaka, prateći njihov život, rast, pojavu novih sadnica i umiranje. Istraživači su prebrojavali cvjetove na jednoj biljci, analizirali DNK sjemenja i slično, kako bi utvrdili način i puteve kojima se širila. Ono što su otkrili protivi se poznatim načelima ekoloških znanosti

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Schloss-Apotheke Glücksburg (@schlossapotheke)

- Bili smo pomalo šokirani kada smo otkrili da se neka od pravila koja poznajemo i vrijede za većinu drugih vrsta jednostavno ne odnose na ovu - kaže dr. Smith.

Pokazalo se, dodaje, da je, što je veća genetska raznolikost biljke, veća šansa da će se ona prilagođavati različitim uvjetima u prirodi, čime se povećavaju šanse za preživljenje, među ostalim čak i klimatskih promjena. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Luis Vigosa (@luis_vigosa)

- Okoliš u određenim sredinama uvjetuje genetske promjene, a te genetske promjene zaslužne su za to da se biljka prilagođava drugačijim uvjetima u novim sredinama -  kaže prof. Buckley.

Tako se biljka u Europi prilagodila poznatim ekološkim pravilima, no oni primjerci koji su završili izvan Europe pokazali su visoku genetsku raznolikost i prilagodljivost. 

'Klimatske promjene dostigle su granice gdje nema povratka'
'Klimatske promjene dostigle su granice gdje nema povratka'

- Osim što sada imamo saznanja o tome kako invazivne biljke opstaju, ona nam mogu biti korisna, to nam objašnjava i kako domaće, autohtone biljke, kao i one koje uzgajamo, mogu biti uspješnije u prilagodbi, kaže dr. Buckley, a prenosi portal Science Daily.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25

       

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'