To je to što me zanima!

Prava istina o menstrualnim čašicama i pametnim ulošcima

Ulošci od komada tkanine, koji se peru i suše, sve su popularniji među ženama, kao i silikonske čašice. One se umetnu u rodnicu i sakupljaju krv. Vade se, peru i opet koriste
Vidi originalni članak

Krpeni ulošci u našim krajevima nisu nikakva novost i starije žene ih se sjećaju jako dobro. Pravile su ih od komada tkanine, možda starih plahti, i koristile. Nakon upotrebe su ih dobro oprale, slično kao što je prije bilo sasvim normalno da djeca nose platnene pelene koje se peru na visokoj temperaturi, suše i peglaju.

DOBRI RAZLOZI Evo zašto tampone ne treba držati u kupaonici ali ni u torbi

Danas krpeni ulošci ponovno postaju sve popularniji među ženama, a stručnjaci ne vide nikakav problem u njihovom korištenju, osim u možda praktičnosti. Zagovornici korištenja krpenih higijenskih uložaka koji se peru i koriste više puta kažu da ćete tako uštedjeti novac, ali i doprinijeti zaštiti okoliša.

Neke žene si ih same izrađuju od pamučnog materijala, a ima ih i za kupiti.

- Opasnosti nema. Stvar je samo u navikama i komoditetu. Nekome je jednostavnije koristiti jednokratne uloške, lako ih nabavlja, uvijek su pri ruci, lako se odlažu... Ekološki osviještene će možda koristiti višekratne jer su pamučnog podrijetla i ne zagađuju okoliš. Ipak manji je komoditet s obzirom na pranje, sušenje. Naročito ako se koriste na putovanju. Isto je s čašicama - objašnjava doc.dr.sc.Ivan Fistonić prim.dr.med. iz Instituta za žensko zdravlje u Zagrebu.

Kada je već spomenuo menstrualnu čašicu, objasnit ćemo vam kako to izgleda i od čega je napravljena.

Radi se o silikonskoj, gipkoj čašici koja se stavlja u vaginu i sakuplja krv. Ovisno o jačini krvarenja, može stajati unutra do 12 sati. Kada se napuni, jednostavno se izvadi, isprazni, opere i ponovno stavi. Nekim ženama je to odlična alternativa, no drugima su draži klasični ulošci ili tamponi.

Takve čašice dolaze u više dimenzija i oblika. Kada ih umetne, žena ih ne bi trebala osjećati u sebi. Čašica se priljubi uz stijenke rodnice i sakuplja krv. Kada se izvadi, dovoljno ju je oprati toplom vodom i sapunom. Mogu je koristiti sve žene osim onih koje su još djevice.

Pogledajte u videu kako izgleda i kako se umeće u rodnicu:

Koliko su dobri mirisni ulošci?

Mnoge žene rado koriste mirisne uloške, ali u tom slučaju bi trebale pripaziti, neovisno jesu li menstrualni ili dnevni. Naime, neke žene mogu biti osjetljive pa ih trebaju prestati koristiti ako osjete svrbež ili se pojavi crvenilo.

- Menstruacijska se krv razgrađuje i kako je organskog podrijetla, ponekad je i miris neugodan. Ulošci s raznim ugodnim mirisima tada su dobrodošli. Pitanje je samo osjetljivosti kože stidnice. Ponekad se mogu javiti alergijske reakcije na kemijske supstance koje se koriste za postizanje mirisa. Rješenje je jednostavno – promjena sredstva za upijanje - kaže doc.dr.sc.Ivan Fistonić prim.dr.med.

Dodaje kako su najbolji izbor pH neutralni ulošci - dobro upijaju i omogućavaju ženi uobičajen životni ritam.

Što je bolji izbor - uložak ili tampon?

- Opet ovisno o osobi i njenim navikama. I jedno i drugo sredstvo je dobrodošlo i učinkovito. Pri izraženijem krvarenju je tampon možda praktičniji od uloška. Tampon će dobro upiti menstruacijsku krv, ali i tada je zbog zaštite odjeće ponekad potrebno vanjsko osiguranje tankim uloškom - objašnjava ovaj stručnjak.

Dr. Fistonić kaže da kod tampona treba paziti da se češće mijenjaju - jer se tako izbjegava infekcija raspadnim produktima menstrualne krvi.

Prisjetio se i slučajeva kada su žene imale problema zbog tampona.

- Najčešće su to zaboravljeni tamponi. Nakon dužeg boravka u rodnici javlja se neugodan intenzivan miris. Ponekad, kada se končić uvuče u rodnicu, žena ga ne može ili ne želi sama izvaditi pa traži pomoć ginekologa - kaže..

Idi na 24sata

Komentari 56

  • 01.02.2018.

    Menstrualna čašica me spasila. Uvijek sam mrzila one poluplastične uloške, odvratni su, a tamponi kod mene uopće ne dolaze u obzir. Sretna sam, što zadnjih deset godina ili više, postoji i meni nema zamjene

  • lorena003 27.01.2018.

    Meni ovo zvuči kao totalna glupost al tko voli nek izvoli!

  • PATRICIA 26.01.2018.

    Menstrualne časice...sto jos nece izmisliti.Niti probala nit razmisljam o tome.

Komentiraj...
Vidi sve komentare