To je to što me zanima!

Pravila uređivanja blagdanskog stola: Evo koja vilica je za što, ali i gdje idu salvete i čaše

Čaše idu gore desno, ali ne zaboravite da se bijela i crna vina služe u različitim čašama! Ako je vaš božićni stol prostran, možete postaviti tanjuriće za kruh umjesto jedne košarice za sve
Vidi originalni članak

Nemojte brinuti, uz ovaj vodič ćete pravilno postaviti stol i impresionirati goste uredno posloženim beštekom. Obavezno dodajte božićne dekoracije i uskladite boje kako bi stol izgledao još bolje.

POGLEDAJTE VIDEO: Blagdanski stol

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Božićni stol: Osnove bontona

Za besprijekoran blagdanski stol pravila su ista kao i za svaki drugi elegantan stol. Srećom, vrlo lako ih je pratiti!

OD MALIH NOGU Naučite djecu bontonu: Ovo su 23 pravila koja treba ponavljati

Pribor za jelo uvijek se koristi počevši od onog najudaljenijeg u odnosu na tanjur. Nož ide udesno s oštricom prema unutra; žlica, ako je ima, ide desno od noža. S lijeve strane ide jedna ili dvije vilice, ovisi o tome koliko jela imate. Pribor za desert bilo da je riječ o žlici ili vilici, složite vodoravno ispred tanjura, ali ih možete poslužiti i izravno uz desert.

Čaše idu gore desno, ali ne zaboravite da se bijela i crna vina služe u različitim čašama! Ako je vaš božićni stol prostran, možete dati šik izgled stolu tako da postavite tanjuriće za kruh umjesto jedne košarice za sve.

'PRAVILA IGRE U ZAJEDNICI' Bonton u Zagrebu prije 60 godina: Muškarci su zaštitnici, a žene krhke kućanice u šlafroku

Salvetu možete staviti i direktno na tanjur, po mogućnosti s lijepim držačem za salvete. Vrlo dobra ideja je umetnuti kartice s imenima ili čak mali tiskani jelovnik. Što se tiče ulja i octa za salatu, bolje ih nemojte iznositi na stol, osim ako nemate dobar set za ulje, sol i papar kojim se možete pohvaliti.

Konačno dolazimo i do središnjeg dijela stola. Na njemu ne smije biti ništa što sprječava goste da se gledaju u oči. Ako ćete koristiti svijeće, postoje dvije varijante: ili odaberite vrlo niske svijeće ili ih postavite u vrlo visoke svijećnjake, tako da ne zaklanjaju pogled.

Isto je i sa cvijećem, neka bude nisko da možete vidjeti goste.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Oksimoron_1 29.12.2023.

    Složiš kak imaš bešteka, tanjura i to....I je, da neki ne bi pomislili kaj pišem; ima mladih podstanara kaj nemaju setove posuđa i bešteka, ima ljudi sa skrominim prihodima koji imaju samo jedne čaše za sva pića i sl., Zato ovakve upute treba shvatiti kao informaciju i zaboraviti dok ne budemo imali sve zamišljeno.

  • Kaj987 24.12.2023.

    Ja ću složit stol kako na oču razumiješ

Komentiraj...
Vidi sve komentare