Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Naučite profesionalno postaviti stol - nije isto za ručak ili večeru

Naučite profesionalno postaviti stol - nije isto za ručak ili večeru

Pribor za jelo treba slagati prema redoslijedu jedenja, odnosno ono za posljednje jelo stavlja se uz rub tanjura. Noževi uvijek moraju biti okrenuti prema tanjuru kako se gost ne bi ozlijedio

VIDEO

Prilikom postavljanja stola pravilo je da se tanjuri stavljaju na udaljenosti dva prsta od ruba stola. Razmak između tanjura najlakše ćete odrediti ako stavite četiri plitka tanjura jedan do drugog pa maknete dva srednja. Svaki gost treba imati 60 do 70 centimetara prostora oko sebe, znači 30 do 35 centimetara sa svake strane.

POGLEDAJTE VIDEO: Postavite svečani stol kao u hotelu Esplanada

Pokretanje videa...

02:06

Treba voditi računa i da iza stolice mora biti najmanje 50 centimetara slobodnog prostora kako bi gosti nesmetano mogli odlaziti od stola. Čaše trebaju stajati isključivo s desne gornje strane tanjura. Glavna čaša za vino postavlja se točno iznad vrška noža za glavno jelo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pribor za jelo treba slagati prema redoslijedu jedenja, odnosno ono za posljednje jelo stavlja se uz rub tanjura. Noževi uvijek moraju biti okrenuti prema tanjuru kako se netko ne bi ozlijedio.

Bonton za otmjenim stolom: Nikada ne brišite nos, vino stoji s desne strane, a ubrus s lijeve
Bonton za otmjenim stolom: Nikada ne brišite nos, vino stoji s desne strane, a ubrus s lijeve

U pravilu, vilice uvijek stoje s lijeve strane, no ako je na meniju jelo s povrćem, vilica tada treba stajati s desne strane tanjura. Iznimka su i špagete, jer vilica tada treba stajati s desne strane tanjura, a žlica s lijeve.

Pripremate li svečaniju večeru ili ručak, preporučuje se finiji servis i pribor za jelo. No nemate li ga dovoljno za sve goste, radije poslužite klasični servis, ali komplet, ili pozovite manje gostiju. U svečanim prigodama prostire se bijeli stolnjak i stavljaju bijeli ubrusi.

Bonton za goste: 10 nepisanih pravila ponašanja u restoranu
Bonton za goste: 10 nepisanih pravila ponašanja u restoranu

Platneni ubrusi se, prema bontonu, postavljaju samo u posebnim prigodama i to ili na tanjur ili s njegove desne strane. Za ostale prigode služe se papirnati ubrusi. Jelo se uvijek poslužuje s lijeve strane gosta, a prije posluživanja deserta treba skloniti sve sa stola osim čaša. Vino se ponovno toči ako je čaša prazna. 

Formalni ručak

S lijeve strane tanjura, do njega, stoji vilica za glavno jelo pa vilica za salatu. S desne strane uz tanjur stoji nož, žlica i vilica za školjke. Poslužuju se čaša za vino i čaša za sok ili vodu. Žličica za desert stoji iznad tanjura.

Formalna večera

Razlika između formalne večere i ručka je samo u broju čaša. Tako do tanjura zdesna stoji čaša za vodu, crno vino, iznad njih u sredini čaša za bijelo vino i kraj nje čaša za pjenušac. Mala vilica ili nož za školjke stoji zdesna.

Ležerni ručak

Do tanjura slijeva stoji velika vilica za glavno jelo i nešto manja za salatu. S desne strane tanjura uz njega stoji nož pa žlica. Žličica za desert ide iznad tanjura. Ovisno o piću, poslužite odgovarajuće čaše, a možete i šalice za kavu.

Ležerna večera

Na plitkom tanjuru je manji dublji, a s lijeve strane stoji samo vilica. S desne je uz tanjur nož pa žlica. Iznad njega ide mala vilica ili mala žlica za desert. Iznad noža je čaša za vodu, a njoj zdesna je manja čaša za bijelo vino.

Doručak za goste

S desne strane tanjura prvo stoji nož pa velika žlica i mala žlica za kavu. S lijeve strane stoji samo nož. Šalica za kavu ili čaj stoji gore s desne strane, a s njene lijeve strane čaša za sok ili vodu. Soljenka i posudica za papar idu s lijeve strane tanjura.

Uz ove savjete lakše ćete naučiti dijete ponašanju za stolom
Uz ove savjete lakše ćete naučiti dijete ponašanju za stolom

Varivo za večeru

U slučaju da se juha prva poslužuje ili je riječ o varivu u opuštenoj kućnoj atmosferi, ispod dubokog tanjura možete staviti plitki ili još dublji tanjur. Tada s desne strane tanjura stoje samo vilica za salatu i žlica. Poslužuje se jedna čaša gore desno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'