To je to što me zanima!

Pravo vrijeme za začine: Koji se stavlja odmah, a koji poslije

Svježi ili sušeni: Sjemenke anisa aromu otpuštaju prženjem, a svježe začinsko bilje dodaje se netom prije završetka kuhanja. U sezoni uvijek koristite svježe začine
Vidi originalni članak

Bosiljak, peršin, luk, vlasac i kopar lako je i jeftinije uzgojiti kod kuće, a dodaju li se jelima u svježem obliku, daju neusporedivo bolju aromu od kupovnih ili sušenih začina.

- Sušeni začini koriste se na početku kuhanja, a svježi se dodaju na kraju - napominje Zdravko Perić, chef kuhinje hotela Le Meridien Lav u Splitu. Ne zaboravite niti aromatične sjemenke koje jelima daju finu aromu. 

- Izdvojio bih sjeme anisa kao odličan suhi začin, a ispušta sve arome kada se lagano ugrije ili poprži - ističe kuhar i napominje kako je celer podcijenjen začin, a višestruko iskoristiv. Može se sušiti, upotrebljavati za pripremu domaćih začinskih mješavina te dodavati umacima i mesnim jelima.

Chef restorana Bon Appetit Berislav Lacković tvrdi da svježi začini uvijek trebaju imati prednost. Bosiljak, peršin, luk, vlasac i kopar nikad ne treba koristiti sušene, no sušeni timijan, lovor i kadulja ne gube toliko na kvaliteti. 

Mirisni lovor  

U jelima od ribe i mesa nema smisla rabiti suhi lovor ako je svježi u sezoni, tvrdi vješti kuhar Marijo Čepek.

Na novi način 

Svježi bosiljak s kurkumom i naribanim limunom iskoristite za aromatiziranje maslaca koji pristaje uz ribu i meso.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Bezobrazno zelene 10.07.2014.

    Nema kuhanja bez začina, svako jelo traži nešto, da bi bilo ukusno i fino....

  • vana 3 10.07.2014.

    Jela su mi ne zamisliva bez začina zato ih često koristim..

  • zutko 10.07.2014.

    obožavam začine što sušene što sviježe i volim eksperimentirati sa njima u kuhanju....jučer sam se malo poigrala sa lećom i začinima.......uf, sad sam gladna, a ručak je daleko još :):):)

Komentiraj...
Vidi sve komentare