To je to što me zanima!

Pregled očiju s četiri godine može spasiti vid u male djece

Slabovidnost kod djece je moguće izliječiti u 90 posto slučajeva kao se otkrije s djetetovih četiri godine. Od ambliopije ili smanjene oštrine vida pati osam posto pregledanih četverogodišnjaka
Vidi originalni članak

Uvidom u službene liste čekanja objavljenima na web stranicama HZZO-a može se vidjeti da se u sve četiri zagrebačke bolnice mali pacijenti naručuju tek za kraj iduće godine. 

- Imam dijete od 4,5 godina i željela sam je naručiti na pregled očiju koji je obavezan za četverogodišnjake kako bi se otkrila i spriječila slabovidnost. Poslala sam uputnice na dvije zagrebačke bolnice. Iz jedne su me naručili za 24. svibnja 2018., a i kod ostalih su liste čekanja od 315 do 390 dana. Ne razumijem kako se na nešto što je obavezno toliko dugo čeka - požalila nam se jedna zagrebačka mama (podaci poznati redakciji). 

Stoga smo idejnog začetnika projekta, predstojnika Klinike za očne bolesti i ravnatelja bolnice Sveti Duh, profesora Mladena Bušića pitali što se to događa i kako on vidi rješenje cijelog problema.

Moguće je izliječiti

Naime, upravo je on 2011. godine pokrenuo hvalevrijedan pilot projekt “Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba”, kojim se u tri godine provjerio vid 16.000 zagrebačkih mališana.

Rezultati su pokazali simptome ambliopije u oko osam posto pregledanih, a kako se centar za vid razvija do djetetove 7. godine, u 90 posto slučajeva slabovidnost je moguće izliječiti ako se na vrijeme otkrije, a u preostalih 10 posto slučajeva značajno ublažiti. 

- Ministarstvo zdravstva uvelo je 1. lipnja 2015. godine obavezan probir na slabovidnost. Svi pedijatri su od Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju dobili naputak  i zamolbu da prilikom sistematskog pregleda s navršene tri godine dijete s uputnicom Z13.5 naruče na probir za slabovidnost. Pregled je najidealnije raditi s četiri godine i da svi u lancu poštuju naputke ministara ne bi bilo toliko listi čekanja. Mi u našim ambulantama dnevno obrađujemo 24 djece, iako je svjetska praksa 12. Kod nas se ne čeka dugo jer nastojimo obraditi sve više djece - kaže nam prof. Bušić. 

Ambliopija ili slabovidnost je vodeći uzrok sljepoće na jednom oku. Javlja se kod 3200 djece na 40.000 novorođenčadi. Ne liječi li se u ranom periodu, slabovidno oko više nikad neće moći povratiti dobar vid, a može dovesti i do sljepoće.

Igra skrivanja

- Slabovidnost je stanje u kojem naočale više ne mogu pomoći da dijete jasno vidi. Dijete s četiri godine može imati jednaku količinu dioptrije kao i kad napuni sedam, no s četiri godine korekcija vida naočalama pomoći će mu da razvije 100 posto vida. Ako naočale dobije tek sa sedam godina, velika je vjerojatnost da se vid više neće razviti u svojem punom opsegu - pojasnila nam je voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam, doc. dr. Mirjana Bjeloš

Na oftalmološkom pregledu kroz igru sakrivanja sad jednog, sad drugog oka testira se vidna oštrina na blizinu i daljinu, a uz standardizirane testove, ovisno o nalazu, dijete će se dalje terapijski i dijagnostički zbrinjavati.

Dr. Bjeloš dodaje kako su pregledi bezbolni i prilagođeni četverogodišnjacima koji već znaju dati odgovore na postavljena pitanja. Do sada se test vida radio samo pri upisu u osnovnu školu, kad je za liječenje ambliopije već kasno. 

Prije pri upisu u školu

- Cilj nam je da svakom djetetu u Hrvatskoj omogućimo da normalno vidi i da ga spasimo od slabovidnosti. Uistinu nam je potrebna potpora i oftalmologa, i pedijatra, i roditelja, te ih zato sve molim da se uključe u ovu priču jer rade za dobrobit mališana – zaključio je prof. Bušić.

Dan ambliopije, 12. rujna

Uz Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti, Hrvatska se može pohvaliti da je jedina zemlja u svijetu koja ima Nacionalni dan ambliopije i Nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti.

Predstavljen je 11. rujna, dan uoči Nacionalnog dana ambliopije, a vrhunac je aktivnosti prof. Bušića i njegova tima iz Klinike za očne bolesti KB-a Sveti Duh.

Liste će se smanjiti

Projekt podupire i ministar zdravstva Milan Kujundžić te obećaje kako će liste čekanja smanjiti već iduće godine.

- Mi ćemo stisnuti i pedijatrijske ordinacije i županijske bolnice te će već od sljedeće godine sve štimati - prokomentirao je ministar Kujundžić.

Kroz aplikaciju se prati obrada i eventualne etape kod liječenja

Registar je upisnik svih pacijenata koji su uključeni u Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti, a čiji je cilj prevencija i očuvanje vidnog sustava.

Riječ je o aplikaciji koju je razvio specijalizant klinike dr. Benedict Rak, a u koju će se oftalmolog prijavljivati pinom. U nju će upisivati rezultate pregleda svakog pacijenta, a ako se na probirnom pregledu posumnja na slabovidnost, uputit će se na obradu i pratiti kroz etape liječenja sve do ozdravljenja. 

Registar će uvidjeti gdje su problemi

Nakon godinu dana imat ćemo cjelokupne i detaljne podatke o stanju vida kod četverogodišnjaka, kaže prof. Bušić dodajući da će im registar omogućiti i da detektiraju gdje pregledi ‘štekaju’.

Do sada se odazvalo 40-ak oftalmologa, te je još jednom pozvao struku, pedijatre, ali i roditelje da se uključe u ovaj projekt. 

Hrvatska je 10. zemlja koja se priključila akciji

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još je davne 1968. godine odredila opravdanost skrininga na općoj populaciji za predškolski uzrast za ambliopiju i sluh. No 1995. definirala je vid kao temeljno pravo svakog čovjeka i pokrenula globalnu inicijativu za smanjenje preventabilnog vida.

U to ime pozvala je sve zemlje svijeta da do 2020. godine pridonesu lokalno, svojim akcijama ovoj globalnoj inicijativi. Hrvatska je, možemo se pohvaliti, 10. zemlja svijeta koja se inicijativi odazvala i odgovorno joj pristupila.

Na sistematskom pregledu odmah tražite uputnicu

Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju potvrđuje da se sistematski pregledi rade s navršene tri godine djetetova života, a ne s pet, kako naručuju neki pedijatri. Pozivaju roditelje da uputnicu traže na sistematskom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • AnteVukelić 03.10.2017.

    Probir???

  • Der Kommissarrr 30.09.2017.

    Krenite K doktoru?

Komentiraj...
Vidi sve komentare