To je to što me zanima!

Manje ugljikohidrata u trudnoći utječe na djetetovu pretilost

Ako trudnice ne jedu raznovrsne skupine hrane nastaju epigenetske promjene koje se prenose na dijete pa ono zbog toga postaje sklonije pretilosti, otkriva studija
Vidi originalni članak

Osim na zdravlje djeteta nakon rođenja, prehrana majke određuje i djetetovu sklonost pretilosti u kasnijem životu, otkrilo je internacionalno istraživanje u kojem su sudjelovali britanski, australski i singapurski znanstvenici. Analiza krvi trudnica pokazala je da se događaju određene promjene na DNA ako žena za vrijeme trudnoće jede manje ugljikohidrata. Potom su te iste promjene povezali s genetskim promjenama masnog tkiva djece u dobi od šest i devet godina.

Promjene na DNA nisu bile prave genske mutacije, već tzv. epigenetske promjene staničnih materijala koje se nalaze povrh gena. Prijašnje su studije pokazale kako se te epigenetske promjene mogu prenositi s generacije na generaciju.

- Promjene koje smo uočili nalaze se na genu RXRA, koji služi i kao receptor vitamina A zaduženog za način na koji stanice procesuiraju masnoće.

Zbog toga je uravnotežena i ponajprije raznolika prehrana kao najbolji izbor za majke koje žele osigurati svom djetetu dobro zdravlje u kasnijem životu, naglašavaju istraživači.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare