To je to što me zanima!

Prehrana Vikinga mogla bi biti lijek za one s povišenim tlakom

Nordijska prehrana bogata ribom, povrćem, bobičastim voćem i uljem repice je efikasan lijek u regulaciji tlaka, prevencije raznih upala i zaštite zdravlja srca
Vidi originalni članak

Prehrana karakteristična za stanovnike sjeverne Europe ima izvanredan učinak na regulaciju krvnog tlaka, jedne od najveće zdravstvene pošasti i uzročnika srčanih bolesti, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kopenhagen i Istočna Finska.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ona obiluje bobičastim voćem, velikim količinama ribe, uljem repice, cjelovitim žitaricama, sezonskim voćem i svježim začinima, kao i korjenastim povrćem uz manje mesa, piše Healthline.

ALARMANTNI PODACI Nezdrava prehrana ubije više ljudi nego cigarete i visoki tlak

Tijekom razdoblja od 24 tjedna, polovica ispitanika u studiji jela je prema principima nordijske prehrane bez ograničavanja kalorija, dok je ostatak ispitanika jeo normalno - po principima zapadnjačke prehrane uz više mesa i tjestenine. Istraživači su ih vagali, mjerili im tlak te analizirali njihovo masno tkivo prije, za vrijeme i na kraju studije.

Otkrili su kako nordijska prehrana efikasno regulira tlak, ali i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka, raznih upala u tijelu i dijabetesa tipa 2 utječući na same gene.

POKRETAČ METABOLIZMA Isprobajte: 'Ovaj doručak jamči skidanje 10 kg u mjesec dana'

Iako prehrana ne može mijenjati genetiku i sklonost određenim bolestima, ona može utjecati na djelovanje tih gena i samim time služiti kao prevencija bolesti, zaključili su znanstvenici koji svima savjetuju da jedu kao "Vikinzi".

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • frajer.2 22.02.2020.

    Prva stvar koju osobe sa visokim krvnim tlakom moraju napravit jest izbacit iz kuće običnu morsku sol, morska sol sadrži natrij, natrij navlaci vodu u tijelo, visok tlak ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare