To je to što me zanima!

Prekid blagdanskih navika kao putovanje kroz različite zone

Zbog drugačijeg bioritma, kasnijeg odlaska na spavanje i tulumarenja, tijelo se teško oporavlja pri povratku na posao jer blagdanske navike djeluju kao daleki put
Vidi originalni članak

Loše navike u prehrani i piću koje se steknu tijekom blagdana ostavljaju traga i do dva tjedna poslije, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Surrey. Nekoliko dana tulumarenja imaju simptome slične onima kao kod putovanja u drugu vremensku zonu. Nepravilno spavanje, kasniji odlazak u krevet i negativne emocije povezane s blagdanima izazivaju snažan umor. 

Najveći problem je povratak na posao i rano dizanje koje zahtijeva, ističu istraživači, jer su se ljudi navikli na svojevrsnu ljenost i odmaranje. Među drugim simptomima su probavne smjetnje, gubitak apetita, poteškoće u koncentraciji, problemi s pamćenjem, nespretnost, nedostatak energije te razdražljivost.

- Tijekom blagdana ostajemo dulje budni, a ujutro duže spavamo. Nagla promjena, poput povratka na posao djeluje kao promjena nekoliko vremenskih zona. Kako bi se to spriječilo, odlazak u krevet u razumno vrijeme unatoč tome što se ne radi, jedini je izbor - kaže doktorica Victoria Revell.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • as-us 20.12.2012.

    1.1.2011 u 14.sati i još svi spavaju?

Komentiraj...
Vidi sve komentare