To je to što me zanima!

Preklopljena pizza - pripremite i vi kod kuće ukusni stromboli

Ovisno o nadjevu, stromboli se uglavnom peče oko pola sata na 200°C, a možete ga puniti piletinom, šunkom i sirom ili pak s crnim maslinama i šampinjonima
Vidi originalni članak

Talijanski stromboli punjen je slasnim nadjevom te je brz i ukusan obrok. Najlakše ga je opisati kao preklopljenu varijantu omiljene pizze.

Za tijesto je potrebno: 0,5 kilograma brašna, malo soli, pakiranje suhoga kvasca, dvije žlice mlijeka, voda i 4 žlice maslinova ulja. Mlijeko ulijte u 200 ml tople vode i u mješavini otopite kvasac. Pomiješajte brašno, ulje i kvasac dok ne dobijete tijesto koje je mekano, ali ne previše ljepljivo. Mijesite tijesto desetak minuta pa ga prekrijte vlažnom krpom i pustite da se diže najmanje 30 minuta na toplome mjestu. Zatim ga razvucite u oblik pravokutnika i nadjenite po sredini. 

Pažljivo ga preklopite s vanjskih strana te pripazite da ga dobro zatvorite kako nadjev ne bi iscurio po pećnici. Ovisno o nadjevu, stromboli se uglavnom peče oko pola sata na 200°C. 

Slasni stromboli s piletinom

Sastojci: tijesto, maslinovo ulje, 2 žlice maslaca, 2 šalice sjeckane piletine, 1/2 šalice umaka za roštilj, 4 stabljike celera, 3 manje mrkve, 3 mlada luka, 1/2 šalice gorgonzole, 1/2 šalice tvrdog sira, jaje, sjemenke sezama

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U tavi zagrijte ulje i maslac. Ogulite mrkve i celer pa pirjajte na maslacu dok ne omekša. U zdjelu stavite piletinu, dodajte joj povrće i umak pa dobro promiješajte. Mladi luk prerežite po dijagonali, a tvrdi sir naribajte. Razvaljajte tijesto za pizzu u pravokutnik pa nadjenite mješavinom piletine i povrća te dio tijesta ostavite nenadjeven. Dodajte oba sira i mladi luk. Zarolajte tijesto. Stavite stromboli na papir za pečenje, premažite jajem koje ste istukli i pospite sjemenkama sezama. Pecite 40-ak minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Talijanski stromboli sa šunkom, salamom i sirom

Sastojci: Tijesto, nadjev: 0,25 kg tanko narezane šunke, 0,25 kg ljute salame, bosiljak, origano, 8 kriški sira, 2 šalice mozzarelle, maslinovo ulje

Priprema: Razvucite tijesto na pobrašnjenoj površini i podijelite na dva dijela pravokutnog oblika. Na polovicu svakog pravokutnika tijesta složite šunku, zatim salamu te pospite s malo bosiljka i origana. Posložite kriške sira pa potom stavite komadiće mozzarelle. Prema ukusu dodajte još malo bosiljka i origana. Prebacite praznu polovinu pravokutnika preko nadjevene i dobro zatvorite. Premažite uljem. Pecite na papiru za pečenje 25-30 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

Stromboli s crnim maslinama i šampinjonima

Sastojci: tijesto, staklenka gotovog umaka za tjesteninu na bazi rajčice, 2 šalice mozzarelle, šaka crnih maslina, 2 šalice gljiva, zelena paprika, sol, papar

Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika. Preko sredine pravokutnika premažite umak. Nakon toga stavite tanko narezane kriške mozzarelle, masline očišćene od koštica i prepolovljene, gljive narezane na tanke kriške i papriku narezanu na komadiće. Posolite i popaprite. Zatvorite tijesto i pecite na limu na papiru za pečenje 20-ak minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Nakon što izvadite stromboli iz pećnice, pustite da odstoji pet minuta, narežite na deblje kriške i poslužite uz salatu ili dodatni umak. 

Osim trikova za stromboli i calzone u subotnjem broju gastromagazina Skuhatćute za 1,99 kn možete pronaći ideje za slasna pečenja i slatke pite od orašastih plodova 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • WOMANIZER 08.12.2012.

    eh kad bi meni tak ispalo ko na slikama! xD

  • lapsuscalami 16.11.2012.

    Joey's pizza, 2 pizze mmmm

  • muskarac 15.11.2012.

    uf odoh naruciti pizzu, brze mi se ispece :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare