Doručak je najvažniji obrok u danu, a njegovo preskakanje može uzrokovati niz zdravstvenih problema. Muškarci koji ne doručkuju imaju 27 posto veći rizik od infarkta od onih koji dan započinju zdravim obrokom, potvrdila je 16-godišnja američka studija na 26.902 muškaraca u dobi od 45. do 82. godine. Osim toga, povećava rizik od pretilosti, visokog tlaka, kolesterola i dijabetesa, piše <a href="http://http://health.yahoo.net/experts/dayinhealth/surprising-dangers-skipping-breakfast">Yahoo.Health</a>.
|
Foto: Fotolia
Preskakanje doručka najmanje jednom na tjedan povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 20 posto. Rizik je velik i kod žena koje tijekom dana pojedu više obroka, a naročito kod pretilih, potvrdilo je američko istraživanje na 45.000 žena. Doručak stabilizira razinu šećera u krvi i smanjuje potrebu za hranom.
|
Foto: Fotolia
Izbjegavanje doručka nepovoljno utječe i na razinu energije. Tijelu je za početak dana potrebno gorivo kako bi moglo normalno funkcionirati, a ako ga nema češće poseže za slatkišima i naglo podiže energiju i raspoloženje. To remeti razinu inzulina u krvi, izaziva probleme s tlakom i uzrokuje debljanje oko struka odnosno metabolički sindrom.
|
Foto: Fotolia
Osim na raspoloženje, preskakanje najvažnijeg obroka u danu izaziva probleme s pamćenjem i koncentracijom. Istraživanja su potvrdila da su djeca predškolske i školske dobi koja su redovito doručkovala zobenu kašu imala bolje kratkoročno pamćenje od onih koji nisu doručkovali, piše<a href="http://http://www.businessinsider.com/the-dangers-of-skipping-breakfast-2013-7"> Business Insider</a>.
|
Foto: Fotolia
Preskakanje doručka osim od srčanih bolesti i dijabetesa, povećava rizik i od pretilosti jer usporava metabolizam. Jutarnji obrok smanjuje rizik od prejedanja i razinu inzulina u krvi, hormona koji potiče nakupljanje masnih stanica, a samim time i viška kilograma.
|
Foto: Fotolia
Redovito doručkovanje podiže raspoloženje, a izbjegavanje iscrpljuje i umara. Istraživanja su potvrdila da odrasli koji doručkuju imaju pozitivniji stav od drugih. Međutim, treba paziti što jedete. Preporučuje se u prvi obrok dana uključiti vlakna, a izbjegavati šećer, zasićene masti i kolesterol jer će naglo dići raspoloženje i jednako ga brzo spustiti.
|
Foto: Fotolia
Izbjegavanje doručka opasno je po zdravlje srca i krvnih žila, izaziva probleme s pamćenjem, koncentracijom i povećava rizik od pretilosti te dijabetesa tipa 2