To je to što me zanima!

Preslatke su! Cijeli internet je 'poludio' za guzama bumbara

Oni žive samo pola godine, a kad u proljeće zatopli i snijeg se otopi, kraljica bumbara kreće u osnivanje kolonije. Prvo će potražiti odgovarajuće mjesto za izgradnju gnijezda
Vidi originalni članak

Okruglo je tijelo bumbara prekriveno mekanim dlačicama, a za razliku od svojih bliskih rođaka pčela - u čiju porodicu i spadaju - bumbar živi samo od proljeća do jeseni. Bumbari su inače dobroćudni kukci i nisu agresivni kao npr. ose. Ako vam zuji oko glave, pustite bumbara da vas onjuši pa kad kukac shvati da niste cvijet, odzujat će dalje.

No korisnici društvenih mreža nedavno su otkrili koliko su bumbari slatki kad zapnu u cvijetu te sve više počeli shareati njihove slike, piše Bored Panda. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Svake jeseni, s prvim hladnoćama, oplođene kraljice bumbara traže mjesto za hibernaciju u sigurnosti. Ako vam se dogodi da u hrpi lišća pronađete živu, ali usnulu kraljicu, pustite je spavati u miru. Prerano probuđena, sigurno će umrijeti od hladnoće. Nježno je pokrijte lišćem i pričekajte par mjeseci do prvih toplijih dana.

U proljeće, kada zatopli i prestanu mrazovi, kraljica se budi iz dugog sna i kreće osnivati koloniju. Prvo će potražiti odgovarajuće mjesto za izgradnju gnijezda.

IDEALAN POKLON Vrt u posudi: Biljke u terariju trebaju decilitar vode godišnje

Postoji preko dvjesto poznatih vrsta bumbara, pa mjesta osnutka kolonije variraju, iako se najviše vrsta gnijezdi u zemlji. Najčešće se radi o nekoj napuštenoj mišjoj rupi ili o mračnom prostoru ispod kakvog kamena.

Nakon što pronađe odgovarajući prostor po svom ukusu, obložiti će ga suhom travom i mahovinom, a potom krenuti skupljati pelud i nektar da bi mogla nahraniti svoje mlade.

Inače, samo su ženski bumbari "opaki" jer bodu i ubrizgavaju otrov u svoju žrtvu, a žalac im nakon toga ne otpada, dok muški bumbari (trutovi) ni nemaju žalac. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Rara Avis_1 29.11.2019.

    preslatko:))

  • MOC JE U ZNANJU 22.11.2019.

    Ne volim bumbare . :-)))

  • 21.11.2019.

    dolazi zima

Komentiraj...
Vidi sve komentare