To je to što me zanima!

Presušili Viktorijini slapovi: Do sada se ovo nije dogodilo...

Stručnjaci strahuju da su uzrok ovome klimatske promjene, a tamošnje stanovništvo da bi mogli ostati bez turista. Viktorijini slapovi se još zovu i Dim koji grmi, ali vodene grmljavine više nema
Vidi originalni članak

Viktorijini slapovi ove godine su presušili na većem dijelu uslijed najgore suše koja ih je pogodila u posljednjih stotinu godina. Smješteni su na granici između Zambije i Zimbabvea. Među najvećim su i najspektakularnijim slapovima na svijetu. Slapove su široki preko 1,5 km s padom od 128 metara.

Dramatične slike pokazuju koliko je vode bilo u siječnju ove godine, a u prosincu gotovo ništa. Jedan dio slapova i dalje malo teče niz padinu duboku više od 100 metara, dok je veliki dio potpuno presušio. Vodostaj rijeke Zambezi toliko je nizak da ne može ni doći do samog klifa. 

Stručnjaci strahuju da su uzrok ovome klimatske promjene, a tamošnje stanovništvo da bi mogli ostati bez turista. U Zimbabwe i Zambiju godišnje se slije na milijune turista samo kako bi gledali prekrasne prizore Viktorijinih slapova. 

- I prijašnjih godina je znalo biti suša, ali ne ovakva. Ovo nam je prvi put da vidimo ovako nešto - ispričao je prodavač suvenira Dominic Nyambe, piše Guardian. 

Zbog niskog vodostaja rijeke Zambezi tamošnje je stanovništvo već ostajalo bez struje jer se oslanjaju na hidroelektranu na rijeci. Osim toga, suša je utjecala i na usjeve, a 45 milijuna stanovnika bi moglo trebati pomoć u hrani i vodi. 

Zambijski predsjednik Edgar Lungu ovo je opisao 'jasnim podsjetnikom što klimatske promjene čine našem okolišu'. 

Znanstvenici su još uvijek oprezni oko takvih tvrdnji jer uvijek postoje sezonske varijacije u količini vode. 

- Rani klimatski modeli predvidjeli su češće sušne godine u koritu rijeke Zambezi, ali ono što nas iznenađuje je što su suše toliko česte. Posljednja je bila prije samo tri godine. Kako se rijeka zagrijava, tako svake sekunde isparava oko 437 kubičnih metara vode - ispričao je hidrolog u inženjerskoj tvrtki Pyry i stručnjak za rijeku Zambezi Harald Kling. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 43

  • antiša-ante 07.12.2019.

    Nije se desilo, ali se možda dogodilo...

  • 07.12.2019.

    šteta ,prekrasni slapovi uz niagairne najljepši na svijetu

  • Kos21 07.12.2019.

    Knjiga Istine: Klimatske promjene predviđene su još od dana Noe Kao što sam ranije rekao, molitva će pomoći ublažiti promjene u svijetu, kako se ide prema nizovima klimatskih promjena, nikada viđenih još od dana Noe. Svijet kakav znate pretrpjeti će odjednom toliko mnogo događaja da će nered i zbrka biti pravilo. Zašto biste dozvolili da se to dogodi? Govorim onima s velikom političkom i financijskom snagom, koji su skriveni iza zatvorenih vrata za ono što se događa. Ovo je vaša posljednja prilika, dana iz ljubavi i suosjećanja svim ljudima, da se okrenete i zaustavite svoje zle postupke. Ili se suočite s posljedicama. Vaš Pravedni Sudac Kralj Milosrđa

Komentiraj...
Vidi sve komentare