To je to što me zanima!

Prevareni mozak stvara neobične i bizarne slike

Od davnina postoje jednostavni trikovi pomoću kojih je lako prevariti mozak i stvoriti neobične i zanimljive iluzije i halucinacije
Vidi originalni članak

Trik letećeg prsta pokazuje kao bi svijet izgledao ako bi ljudi poput kiklopa imali samo jedno oko posred čela. Iluzija se stvara u dijelu vizualnog polja gdje se preklapa vid od oba oka. Nije bitno sjedite li ili stojite, važno je da ste mirni i koncentrirani. Ispružite ruke u visini očiju, a kažiprste uperite jedan prema drugome. Neka se prsti ne dodiruju, nego su razmaknuti tri centimetra. Pogled usmjerite na područje iza prstiju i nakon minute ćete primjetiti ‘leteći’ prst između dva kažiprsta. Nakon toga prste možete primicati i odmicati koliko želite, a ‘kiklopska’ kobasica će se u skladu s tim mijenjati, povećavati ili smanjivati. Zatvorite li jedno oko ili se fokusirate na kraj kažiprsta iluzija će odmah nestati.

Halucinacije sa zatvorenim očima
Još kao dječak ovaj je trik otkrio i koristio otac moderne neurologije Jan Purkinje. Najprije zatvorite oči, okrenite glavu prema Suncu, ispružite dlanove ispred lica te zatim dlanovima i prstima brzo mašite ispred zatvorenih očiju naprijed nazad, odnosno lijevo desno. Nakon nekoliko sekundi trebali biste vidjeti neobične i apstraktne slike i figure koje s vremenom postaju sve bizarnije.


Posebne naočale zbunjuju očni živac

Znanstvenici su vremenom usavršili Purkinjev trik i napravili naočale koje stvaraju snop svjetlosnih signala koji zbunjuje centar za vid u mozgu i tako stvara maštovite slike. Trik potvrđuje kako je mozak stalno u borbi da iz mnoštva signala iz okoline izvuće smislenu i cjelovitu sliku.

Arsitotelov trik stvara lažni nos
Ovaj taktilni trik jedan je od mnogih koji je izmislio Aristotel. Opustite se i prste prekrižite kao za sreću. Vrhovima oba prsta lagano prelazite cijelom dužinom nosa. Nakon manje od minute osjetit ćete kako dodirujete tuđi nos ili kako imate dva nosa.

Dalekozor - nova tableta protiv bolova
Ako ozljedite prst ili palac, uzmite dalekozor i s obrnute strane pogledajte prema rani. Ruku ili nogu vidjet ćete manje i udaljene, osjećat ćete mnogo manju bol, a i oticanje će se smanjiti. Znanstvenici su utvrdili kako vid utječe i na osnovna osjetila poput boli.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • MinnieL 05.09.2010.

    Baš je zakon ovo... dajte još primjera :D

  • 1Broj 05.09.2010.

    sjednite i dignite desnu nogu pedalj od zemlje....okrecite je u smjeru kazaljke na satu a istovremeno pokusajte desnom rukom nacrtati broj 6 u zraku......primjetit cete da vam se noga nesvjesno pokrece u smjeru kojim pisete broj sa rukom :P

  • HUMI 05.09.2010.

    Gledam ovu sliku i bojim se srušiti u nesvist...vrti mi se

Komentiraj...
Vidi sve komentare