To je to što me zanima!

Pri štednji energije zimi "broji se" svaki Celzijus

Željenu temperaturu u stanu ili kući nemojte određivati dok ste “zavaljeni” na trosjedu, nego dok toplo obučeni stojite s čarapama na nogama
Vidi originalni članak

U starijim kućama i stanovima prozori često loše “sjedaju” pa zato prodire hladan zrak te se troši i do 12 posto dodatne energije. Kako ne biste nepotrebno grijali susjedstvo, poboljšavanjem građevinske izolacije te ugradnjom kvalitetnih prozora i vrata moguće je dodatno uštedjeti. Niste li u mogućnosti toliko investirati, dovoljno je rubove prozora, ali i vrata unutar kuće oblijepiti samoljepljivim trakama za izolaciju od spužve ili gume. To je investicija od samo nekoliko kuna, a na računu ćete sigurno primijetiti razliku. Također vrlo isplativa, ali i nešto skuplja investicija na dugi rok, je i zamjena 15 godina starog bojlera za novi, moderan uređaj, koji će uštedjeti više od 30 posto energije. Prilikom tuširanja vrata kupaonice dobro je ostaviti otvorenima kako bi se toplina proširila i u druge prostorije, a ukoliko imate ventilator na stropu, uključite ga povremeno. On će gurati topli zrak dolje i kuća će vam se činiti toplija. Željenu temperaturu u stanu ili kući nemojte određivati dok ste “zavaljeni” na trosjedu, nego dok toplo obučeni stojite s čarapama na nogama jer tako ćete najbolje procijeniti idealnu temperaturu.




Koristite ovlaživače

Uz  grijanje zrak u prostorijama postaje suh. Ukoliko koristitite ovlaživač zraka ili zdjelicu vode na radijatoru, temperatura u stanu će se činiti viša, a boravak znatno ugodniji.

Hladnjak barem pet cm od zida
Hladnjak ne postavljajte blizu grijača, radijatora ili kamina jer dolazi do gubitka energije. Hladnjak  toplinu “pušta” na zadnjoj strani, stoga ga stavite barem pet centimetara od zida.

Izolirajte i prostore koji se ne griju
Imate li mogućnosti, izolirajte podrum, garažu i tavan. Stavite izolaciju iznad negrijanih mjesta u kući, odnosno ako  podrum ne grijete, stavite izolaciju na strop podruma jer će zadržati toplinu  podova na višim katovima. Na tavanu je važnija izolacija krova nego zidova.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_38602 06.11.2009.

    kako mi je slatka ova slika desno...tako i ja sa svojim macorom spavam ;)).....i gustamo citavu zimu ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare