To je to što me zanima!

Prikriveni šećeri u hrani opasni su kao i previše soli i masnoće

Svaka hrana koja sadrži više od 15 grama šećera na 100 grama proizvoda sadrži previše šećera, a ukupno ne bi smjeli jesti više od 10 kockica šećera na dan
Vidi originalni članak

Prema preporukama nutricionista, dodani šećer koji se nalazi u zaslađenoj hrani, sokovima, grickalicama i sirupima ne bi smio činiti više od 10 posto ukupne energije koje dobivamo iz hrane. To ukupno iznosi 50 grama ili 10 kockica šećera, a ta se doza danas redovito premašuje, tvrde znanstvenici britanskog Nacionalnog foruma za pretilost. Primjerice, već 500 ml popularnog napitka Coca-Cole ili shakea iz Mcdonaldsa prelazi granicu od 50 grama šećera na dan.

Dok se puno pažnje pridaje soli, masnoćama i kalorijama u hrani koju jedemo, zapostavlja se šećer koji povećava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, prenosi Daily Mail. Dva najčešća nezdrava dodana šećera su sukroza ili stolni šećer te fruktozni sirup.

Znanstvenici objašnjavaju da naizgled zdrav doručak kojeg čine žitne pahuljice i kupovni sok sadrži skrivenu opasnost, velike količine šećera koji se u njih dodaju tijekom proizvodnje.

- Treba prepoznati proizvode koji sadrže previše šećera, a svaki onaj koji sadrži više od 15 grama šećera na 100 grama proizvoda definitivno je presladak i nezdrav - objašnjava voditeljica studije Tam Fry.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • alladin_1 11.04.2012.

    svi sokovi su obične šećeruše i ne znam tko to još može piti. žitne pahuljice su prepune i soli i šećera a najgore su one Fitness žitarice koje grickam umjesto keksa kada se zaželim nečeg slatkog :)

  • mrsavimo-zajedno 10.04.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • RobertKinčeš 10.04.2012.

    danas je sve umjetnao. čak i hrana i sve oko nas. malo ima stvari što je zdravo

Komentiraj...
Vidi sve komentare