To je to što me zanima!

Priroda stvara najljepše boje na uskrsnim jajima

Sok grejpa će pisanici dati boju lavande, cikla ružičastu, a šafran ili naranča žutu. Raznolike šare najlakše ćete iscrtati uz pomoć čačkalice
Vidi originalni članak

Uskrsne pisanice po običaju se u Hrvatskoj ukrašavaju na Veliki petak. Za tamnocrvenu boju jaja tradicionalno se rabi ljuska luka, a crveni kupus za plavu. No i druge namirnice iz kuhinje mogu poslužiti za dobivanje šarenih pisanica. Želite li ružičastu, pomiješajte šalicu ciklina soka i žlicu octa. Budući da su to sve prirodni sastojci, jaja u njima mogu stajati dugo, a preporučuje se ostaviti ih tijekom noći. Želite li boju lavande, pomiješajte šalicu soka od grejpa i žlicu octa. Tamnosmeđu boju dobit ćete mješavinom šalice jake kave (nezašećerene) sa žlicom octa. Šalica smrznutih borovnica pomiješana s čašom vode rezultirat će tamnoljubičastom bojom pisanica. No prije nego stavite jaja u mješavinu, izvadite borovnice. Živost košarici s jajima podarit će i jarka ružičasta. Za nju izrežite srednje veliku ciklu na komade.
Zagrijte četiri šalice vode pa dodajte ciklu. Umiješajte dvije žlice octa, ohladite na sobnoj temperaturi, izvadite ciklu i uronite jaja. Žuta boja jaja može se dobiti na više načina. Jedan od njih je pomoću narančine kore. Ogulite je te pripremite boju kao s ciklom pa uronite jaja. Ona će požutjeti i od mješavine šafrana. Dvije žlice šafrana dodajte maloj količini vruće vode, kratko prokuhajte, dodajte žličicu šećera te ubacite jaja.

GUMICA OLOVKE ZA TOČKICE
Poslužite se temperama. Uzmite drvenu olovku s gumicom, uronite gumicu u boju pa je preslikajte na jaje. Nepravilno nanesite ili oblikujte figuru.

ČETKICA ZA ZUBE STVARA ŠARU
Staru četkicu za zube također možete iskoristiti za bojenje. Uronite je u temperu i lagano pritisnite na jaje nekoliko puta. Osušite pa nastavite.

FLASTERIMA DO RAZNIH UZORAKA
Prije stavljanja u boju, na jaja nalijepite tanke flastere. Oblijepite ih prema želji i uronite u boju. Ostavite da se dobro osuše pa oprezno skinite flastere.

I BILJNE BOJE ĆE POSLUŽITI
Originalnu boju dobit ćete i ako pomiješate 20 kapi slastičarske biljne boje sa žlicom bijelog octa i pola šalice ključale vode

MAST ZA BLISTAV SJAJ
Nakon što se jaja osuše, premažite ih krpicom koju ste prethodno nakapali s malo ulja. Poslužit će i korica slanine

HLADNJAK NAJBOLJE ČUVA KUHANA JAJA
Jaja koja bojite ne smiju biti “kvrcnuta” niti polupana jer će boja prodrijeti unutra. Većina kupovnih boja je provjerena i sigurna, no rabite li različite olovke, boje ili umjetničke materijale, provjerite imaju li oznaku da nisu otrovni. Tvrdo kuhana jaja, neovisno jesu li bojena ili ne, bolje je držati u hladnjaku. Ako možete, premjestite ih u hladniju prostoriju, no ako je u kući prevruće, čuvajte ih u hladnjaku.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare