To je to što me zanima!

Prirodna kozmetika: Znate li što je to kastilni sapun, čemu služi i kako ga napraviti kod kuće?

U novije vrijeme sve su popularnija veganska, prirodna rješenja jer osjetljivost kože na hladnoću i sastojke u modernim kremama donose neke nove izazove u svakodnevici
Vidi originalni članak

Kastilni sapun je ime biljne varijante koja se sastoji od 100 posto čistog maslinovog ulja, vode i lužine. To je u potpunosti veganski proizvod jer ne sadrži životinjske masti, koje su česti sastojak u klasično proizvedenim sapunima. 

Izvori otkrivaju da je nastao u regiji Castile, u Španjolskoj, otuda mu i ime. Iako, možemo ga pronaći i pod nazivom - sapun s maslinovim uljem. Može biti u krutom ili tekućem stanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovaj tip sapuna ne sadrži sintetičke deterdžente, stoga je dobar i za osjetljivu kožu ili onu koja svako malo 'bukne'.

Možemo ga koristiti kao njegu, ali šampon, kremu za brijanje te gel za tuširanje. Može biti i pasta za zube - dodavanjem paprene metvice, a super je i za pranje kućnih ljubimaca. Neki njime čiste razne površine, naročito kuhinjske i one masne, jer nekada je ovaj sapun uistinu bio svakodnevna podrška čistom interijeru.

za svaki dan Zimska njega suhih usana: Ne zaboravite na osnovne rituale

Obično ovako napravljen sapun ima rok trajanja do oko tri godine, no treba ga dobro čuvati, na tamnom i suhom mjestu. Kad ga otvorite treba ga potrošiti, naročito ako sapun stoji u vlazi.

Jednostavno ga je napraviti kod kuće

Treba vam 1,5 litra dobrog maslinovog ulja, 180 grama natrij-hidroksida i pola litre destilirane vode.

Proces je sljedeći: prvo uspite vodu u plastični bokal, stavite rukavice i naočale, pa polako uspite natrij-hidroksid u vodu i lagano promiješajte velikom metalnom žlicom.

GLAMUROZNIJI IZGLED Super trik za stavljanje maskare koji će vam dati više volumena

Pošto će se ova tekućina veoma brzo kemijskom reakcijom zagrijati, poklopite je i ostavite da se ohladi neko vrijeme, izvan dometa djece i kućnih ljubimaca.

Nakon što se ohladi, zagrijte maslinovo u drugoj posudi te ga dodajte u tu mješavinu. Dobro promiješajte dok se tekućina ne zgusne. Potom je stavite u plitki kalup i ostavite preko noći u hladnjaku. Sljedeći dan narežite sapun na željene oblike, piše Insterne.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 25.11.2022.

    Ma nikakva prirodna, sve mora biti visoko kvalitetnih marki poput kiehl’s Itd Itd…

Komentiraj...
Vidi sve komentare