To je to što me zanima!

Privremene tetovaže uzrokuju dugotrajne alergijske reakcije

Crna kana koja se koristi kod privremenih tetovaža može sadržavati opasne kemikalije koje uzrokuju crvenilo, mjehuriće i gubitak pigmenta na dijelovima kože
Vidi originalni članak

Kratkotrajne tetovaže na bazi pigmenta kane nisu bezazlene, upozoravaju stručnjaci iz američkog Udruženja za kontrolu hrane i lijekova FDA. Uzrok mogućim zdravstvenim komplikacijama je kemikalija PPD (p-phenylenediamine) koja se dodaje crnoj kani, a uobičajeno se koristi u bojama za kosu. Nakon stavljanja tetovaže, alergijska reakcija se može javiti odmah, ali i do tri tjedna poslije u obliku crvenila, mjehurića, gubitka pigmentacije, pojačane osjetljivosti ili trajnih ožiljaka, piše LA Times.

Iako je crveno-smeđi prirodni pigment kane posve siguran za korištenje, različiti oblici crne kane koji se miješaju s kemikalijama za privremene tetovaže ne moraju uopće sadržavati prirodnu kanu.

Zbog mogućih alergijskih reakcija kao i pojačanog rizika od izbijanja različitih oblika dermatitisa, stručnjaci upozoravaju kako bi se privremene tetovaže trebale testirati zbog prisustva različitih kemikalija, ali i ograničiti njihovo korištenje. Osobito je opasno privremene tetovaže stavljati u ljetno doba, jer se djelovanje kemikalija pojačava uz štetno UV zračenje na koži.


Idi na 24sata

Komentari 8

  • tončina 29.03.2013.

    meni su tetovaže seljačke

  • Tinica30 29.03.2013.

    žPar puta sam stavljala tu lažnu tetovažu po ljeti..i da..pojavili su mi se ti mjehurići i svrbež na koži..i nikad višeee..

  • eminem9 28.03.2013.

    zato ja imam trajnu :p

Komentiraj...
Vidi sve komentare