To je to što me zanima!

Probudili se pod operacijom?! Bez brige, to je rijetka pojava

Na tek jednog od 15.000 pacijenata anestezija neće potpuno djelovati te će čuti buku i glasove za vrijeme operacije, no neće osjećati bol, pokazala je studija
Vidi originalni članak

Rizik od buđenja iz opće anestezije pod kirurškim skalpelom je vrlo mala i događa se jednom u 15.000 slučajeva, pokazalo je istraživanje britanskog Kraljevskog koledža anesteziologije. Od ukupno tri milijuna operacija izvedenih u Velikoj Britaniji u 2011., 46 pacijenata tvrde kako su bili donekle ili potpuno svjesni za vrijeme operacije.

Taj je jezivi scenarij ekraniziran u holivudskoj uspješnici "Budan" (Awake), a detaljno opisuje kako pacijenti koji su svjesni za vrijeme operacije osjećaju bol i čuju sve što se oko njih događa, ali zbog paralize mišića ne mogu reagirati, piše BBC.

- Oni koji ostanu svjesni za vrijeme operacije najčešće čuju neku buku i glasove, ali osjeti boli su iznimno rijetka pojava - kaže voditelj studije profesor Tim Cook, koji smatra da je holivudski hit nerealan. 

Fenomen svjesnosti događa se zbog nedovoljno duboke anestezije, kao i individualne potrebe pacijenta kojima je potrebno više sedativa. Ljudi mogu biti savršeno mirni dok se pripremaju za operaciju, jer gotovo sve bolnice imaju specijalizirane monitore za praćenje pacijenta i anestezije, koja se pojačava na znakove budnosti, objasnio je Cook.


Idi na 24sata

Komentari 29

  • sweetbee_1 13.03.2013.

    grozno ali rađe i to nego da nešto od pribora ostane u meni

  • _petra_ 13.03.2013.

    ako ne osjecam bol dobro je i jos sam ziva

  • Lady Butterfly 13.03.2013.

    Itekako ima i osjećaja boli. Kolega je nekoliko sati operacije trpio velike bolove. Osjetio je svaki rez. Pojava jest izuzetno rijetka ali je prisutna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare