To je to što me zanima!

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara
Vidi originalni članak

U svako godišnje doba volimo otići na obalu i udisati morski zrak. No ako to možemo raditi baveći se sportom na otvorenom, vjerujemo da vas ne treba puno nagovarati da već ovog produženog vikenda potegnete do Istre i primorja, a ako ste ljubitelji planina do Like i Gorskog kotara.

Donosimo sve o aktivnom odmoru u Istri, na otocima Kvarnera i u gorskoj Hrvatskoj te ideje kako da dane produženog vikenda ispunite životom!

Tenis, ronjenje, adrenalin - u Istri će svatko pronaći nešto za sebe 

Istarsko priobalje pogodno je za cjelogodišnje bavljenje sportom i raznim aktivnostima na otvorenom. Blaga mediteranska klima dat će vam potrebnu energiju te miomirisima prirode izmamiti vas na otvoreno, a izbor aktivnosti je povelik. 

Ljubitelji sporta, uz brojne biciklističke i pješačke staze u Istri, mogu se okušati u tenisu, sportu oko kojeg Istra njeguje poseban status, pogotovo u Umagu koji je od 1990. domaćin jednog od najjačih ATP teniskih turnira u regiji.  

Također, možete se okušati u jahanju na nekoliko lokacija u Istri - konjički centri sa stručnim vodstvom čekaju vas kod Umaga, Vrsara, Rovinja, Pule, Labina. No tu nije kraj. Uz aktivnosti na kopnu, možete isprobati i nekoliko vodenih varijanti. Zbog ekološki čistog i bistrog mora, istarska obala pruža brojne mogućnosti za profesionalno i amatersko ronjenje.

Opremu i stručnu pomoć pribavite u ronilačkim centrima, a u kristalno čistom moru možete razgledavati olupine potonulih brodova, ostataka iz 2. svjetskog rata pa i koraljne grebene. Ronilačke lokacije su plićine Gobo, Piranor i Buje, izuzetno pogodne za početnike, sjeveroistočno od luke Stara Savudrija je i Crveni vrh, vrlo zanimljiva ronilačka lokacija s podvodnim zidom sastavljenim od tisuća amfora. Ispred svjetionika Savudrije, na dubini od 15 metara, leži potonuli antički brod iz rimskog doba, a ugođaj upotpunjuju brojne amfore koje uokolo leže ukopane u pijesak kristalno čistog mora. Provjerite zašto ronioci ovu poslasticu nazivaju 'Moj mir'. More kod Rovinja također nudi ronilačku poslasticu - uz raznolik i očuvan biljni i životinjski svijet, posebno iskustvo je ronjenje na olupini potonulog parobroda Baron Gautsch. 

Aktivni produženi vikend upotpunite ugodnim šetnjama netaknutom prirodom oko gradića Bala, Kanfanara i Svetvinčenta, a možete obići zaštićenu park-šumu Zlatni rt gdje možete iskušati slobodno penjanje, trčanje, bicikliranje i šetnju.

Za one željne adrenalina, Istra ima nešto i za vas - u okolici Umaga je adrenalinski park na stablima koji se sastoji od visećih staza koje su prilagođene svima, djeci i odraslima. Ohrabrite se i probajte - sigurno ćete avanturu na visećim stazama pamtiti zauvijek! Više čitajte ovdje

Raznolika Istra uvijek nudi više - onima koji su ovisni o adrenalinu na raspolaganju je paragliding nad Porečom i rijekom Mirnom ili odvažna panoramska vožnja zrakoplovom. Dakako, najhrabriji mogu skočiti i padobranom letovima iz zračne luke Crljenka nadomak Poreča. Više čitajte ovdje

Otoci Rab, Lošinj, Cres i Krk

Preferirate li otoke svakako posjetite Rab, Cres i Lošinj. Pješačke i biciklističke staze na Rabu provest će vas cijelim otokom i otkrivati brojna čuda koja ovaj 'otok sreće' mudro krije. Osvojite rapski vrh Kamenjak koji će vas nagraditi fantastičnim pogledom na otoke Kvarnera i planinski masiv Velebita. Ukoliko produženi vikend planirate provesti na Rabu, svakako posjetite Lopar, turističko mjesto 12 km od starog grada Raba, u kojemu se u četvrtak 26. svibnja otvara kupališna sezona na Alpe Adria Festu uz poseban program. 

Cresko-lošinjski arhipelag nudi vam pregršt aktivnosti - od brojnih uređenih tematskih staza za duže i kratke šetnje živopisnim otocima pa sve do panoramskih letova avionom. Iskušajte padobranstvo, tenis, ali i turističke izlete terencima koji će vas odvesti na lokacije za koje niste ni znali da postoje. Više čitajte ovdje

Kao i Istra, i ovaj dio Jadrana nudi brojne lokacije za ronjenje. Podmorje Lošinja krije brojne podvodne pećine, visoravni, podvodne grebene na kojima će vas oduševiti bogat biljni i životinjski svijet. Više o ponudi čitajte ovdje

Brojne aktivnosti nudi vam i otok Krk. Bijeg od užurbane svakodnevice potražite u opuštenim šetnjama brojnim stazama i pješačkim putevima otokom i uz more. Otkrijte litice i špilju Biserujku koje čekaju istraživača u vama. Ukoliko vas privlače dubine posjetite Mali Plavnik ili zaronite s plićine Tenki. Za one mlađe zanimljivosti morskih dubina mogu se pogledati u jednom od tri akvarija otvorenima u mjestima Baška i Krk, s najvećom zbirkom jadranskih školjaka i puževa u Hrvatskoj. Što sve nudi Krk pročitajte ovdje 

Crikvenica i rivijera

Okolica Crkivenice, Novog Vinodolskog i Vinodola nudi brojne planinarske, pješačke i biciklističke staze - osvojite planinske visove i vidikovce Oči Vinodola, Nebeske labirinte te Mediteranski labirint ljubavi. Jedna od najljepših šetnica crikveničke rivijere je takozvana Ljubavna cestica, prekrasna za romantičnu šetnju u dvoje. U blizini je grada, ali pruža jedinstveni doživljaj šumskog mira s mirisima mediteranskog raslinja s usputnim povijesnom baštinom koju ćete otkrivati u šetnji 8 km dugim putem. Poseban doživljaj zasigurno će biti panoramski let nad Kvarnerom, a za potpuni osjećaj slobode probajte paragliding ili skok padobranom.

Novi Vindolski zbog geografskog položaja nudi brojne dnevne izlete u okolne povijesne i srednjovjekovne gradove Vinodola: Drivenik, Grižane, Bribir, Ledenice i posebno Tribalj sa slatkovodnim jezerom, kao i šumska područja Breza i Krmpota, te bribirska šumska izletišta Lukovo i Maševo.

Više pročitajte ovdje

Svježina Like i Gorskog kotara

Skrenete li prema unutrašnjosti, birajte svježinu Like i Gorskog kotara. Zagonetne šume okolice Čabra i uz samu granicu s Nacionalnim parkom Risnjak otkrit će vam tajne životinjskog svijeta hrvatskog gorja i smaragdne unutrašnjosti. Mirise goranske lavande upijte jašući poljima u blizini slikovitih Fužina, u kojima se brodićem možete provozati jezerom Bajer, šetati okolnim šumama, ali i obići spilje Lokvarku i Vrelo.

Suživot s gorskom prirodom ipak vam najbolje mogu dočarati goranski planinarski putovi. Ljubitelje aktivnog odmora jedva čeka vidjeti i Lika, savršena postaja za one koji žele više od samog lijepog vremena i svježeg zraka.

Brojni speleološki izleti bit će zanimljivi za svakoga i u sjećanju vam ostaviti slike koje ćete zauvijek pamtiti. Pećinski park Grabovača na vrlo malom i geološki specifičnom prostoru broji čak devet speleoloških zaštićenih objekata. 

Liku, naravno možete upoznati i biciklističkom vožnjom na 400 kilometara uređenih staza, a ako vam to nije dovoljno uzbudljivo odvažite se na paragliding i iskusite pogled na Liku i plavetnilo Jadranskog mora. 

Više informacija o aktivnom odmoru i brojnim mogućnostima koje nude razni dijelovi Hrvatske potražite na Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

 

Idi na 24sata