To je to što me zanima!

Proljetna sezona alergija bit će intenzivnija nego ijedna prije

Stručnjaci vjeruju da će svake godine biti sve gore zbog izrazito toplog vremena, sve ranijeg cvjetanja te proljeća bez puno oborina, a to pogoršava simptome alergija
Vidi originalni članak

Blaga zima i toplo vrijeme u rano proljeće bez puno kiše stvorili su idealne preduvjete za najgoru sezonu alergija dosad, tvrdi dr. William Berger sa Sveučilišta Kalifornija. Sve ranije sezone cvjetanja i sve veće količine peludi koje lete po zraku trend su koji se pogoršava svake godine, a i sve je više alergičara, objašnjavaju znanstvenici za Yahoo Shine.

Iako je i proljeće vrijeme prehlada i viroza, osnovna razlika je u tome što simptomi alergije obavezno traju dulje od 10 dana i blaži su nego kod prehlade. Vjeruje se da danas od nekog oblika alergije pati oko 30 posto ljudi, a u sljedećem desetljeću taj će se broj i udvostručiti. U proljeće alergijske reakcije izazivaju pelud lijeske, johe, vrbe i brijesta, a potom i breza i javor.

Prirodni antialergici

Razni čajevi bogati antioksidantima uz dodatak vitamina C, E i B te magnezija, selena i kalcija mogu smanjiti reakciju tijela na podražaje iz okoline i ublažiti alergiju. Općenito, zdrava i uravnotežena mediteranska prehrana pomoći će u obuzdavanju proljetne peludne groznice, savjetuju imunolozi.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Faktor-S 24.03.2012.

    Izostavili ste najglavnije - trave! To je dobro stručnjak procijenio jer od moje uobičajene dvomjesečne alergije prošle godine se proširila na pologodišnju. Sezona peludi je već počela.

  • zmaja- 23.03.2012.

    Nda, tak se očekivala i gripa najgora do sada (riječi stručnjaka) pa eto bogu hvala ništa od toga...tako i ovo, idući tjedan će se već tvrditi suprotno.

  • Iskra_3 22.03.2012.

    mislim da je ovo globalna situacija alina. svugdje je toplije nego inače, svugdje ranije počelo proljeće. kiše ni za lijek. situacija je koma

Komentiraj...
Vidi sve komentare