To je to što me zanima!

Promijeni ritual - za zdraviju kavu dodaj kokos, matchu, med

Kavu možete zasladiti medom, javorovim sirupom ili usitnjenim datuljama. Izvadite košticu iz njih pa ih blendajte s kavom ili mlijekom. Osim što će ga zasladiti, datulje će jutarnju kavu zgusnuti
Vidi originalni članak

Jutarnji ritual, šalica kave, doživljava pravu revoluciju. Uobičajene kave s mlijekom ili šlagom postaju dosadne, pa se sve češće poseže za supernamirnicama kako bi se na zdraviji način zamijenio kofein. Kako biste u tome uspjeli, tu su goji bobice, alge, kurkuma, sirovi med, maca prah, matcha, pa i prah reishi gljive.

Klasičnu kavu zamijenili su čajevi s mlijekom poput rooibosa ili zelenog čaja ili biljna mlijeka, poput kokosova, bademova ili sojina, koji će vas uz pomoć začina i zdravih namirnica poput acai bobica ili sirovoga kakaa razbuditi. Snažni antioksidanti, đumbir i kurkuma, poznati su i kao superhrana kojom se zimi borimo protiv prehlada i jačamo imunitet, pa ih dodajte i u napitke.

Osim začina, u mlijeko se dodaje spirulina te matcha prah, koji sporije od kave oslobađa kofein, a s kojima se omiljeni napitak boji u zeleno. Novi hit na Instagramu je i australski izum tzv. štrumpfovski latte. U bademovo mlijeko se umiješa prah plavo-zelene afa alge, sok od limuna, đumbir i agava.

Posljednjih godina u kavu se sve češće dodaje i maslac umjesto mlijeka. Zdrave masnoće, osim što pružaju osjećaj sitosti, pomažu u koncentraciji, a kako biste potaknuli metabolizam i povećali razinu energije, u kavu možete dodati kokosovo ulje.

Da bi se dobro zapjenilo, a ne pretvorilo u sloj ulja na kavi, obavezno se mora dobro blendati s kavom ili mlijekom i začinima po želji. Uz kokosovo ulje, za orašasti okus kave u šalicu dodajte i pola žličice tahini paste i prelijte bademovim mlijekom. 

Matcha vanilija

Sastojci: 1/2 šalice vode, žličica matcha praha, 1/2 šalice sojina mlijeka, 1/2 šalice kokosova mlijeka, 1/4 žličice ekstrakta vanilije, žličica javorova sirupa

Priprema: Zagrijte mlijeko, ali pripazite da ne zakipi. U šalicu stavite matcha prah i prelijte kipućom vodom. Dobro promiješajte da nema grudice. Mlijeko izmiksajte mikserom za mlijeko dok se ne zapjeni. Dodajte vaniliju i javorov sirup te ulijte matchu i promiješajte.

Kurkuma latte

Sastojci: 2 cm svježe kurkume, 2 cm korijena đumbira, 2 žličice ghee (pročišćeni maslac), šalica kokosova mlijeka, šalica kokosove vode, žlica meda

Priprema: Ogulite i naribajte kurkumu i đumbir. Stavite u mužar i dodajte ghee te miješajte dok ne postane gusto. Mlijeko i kokosovu vodu zagrijte u tavi, dodajte pastu od kurkume i pustite da zakipi. Maknite s vatre, poklopite i ostavite nekoliko minuta. Procijedite u šalicu te umiješajte med.

Kokos latte

Sastojci: šalica crne kave, žlica organskog maslaca, žličica kokosova ulja, žličica melase, 1/2 žličice meda, 1/2 žličice cimeta u prahu, kora cimeta (prema želji)

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i dobro izmiksajte dok ne postane pjenasto, oko 20-30 sekundi. Ulijte u šalicu, dodajte štapić cimeta i poslužite.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • Dr.Gospodin 22.01.2017.

    Za Boga milog kava se pije a ne jede.

  • Gustavo.Woltmann 21.01.2017.

    Kafa sa maslacom :O

  • Filomena 18.01.2017.

    u kavu sa mlijekom samo đumbir, ostalo nema šanse da mi pokvari kavu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare