To je to što me zanima!

Prošao rok trajanja: Test njuha i boje otkriva što se može jesti

Prođe li rok, meso i sladoled svakako bacite, riba neće uzrokovati probleme mada neće biti tako ukusna, a rajčice bacite samo ako se pojavi plijesan ili miris alkohola
Vidi originalni članak

Rokovi na hrani postoje s jasnom namjerom zaštita zdravlja ljudi i smanjivanje mogućnosti zaraze bakterijama iz hrane, no kod nekih namirnica je puno bolje osloniti se na test njuha i boje, jer se može dogoditi da bacimo hranu koja još valja. Kampanja Love Food Hate Waste ističe kako se samo u Velikoj Britaniji se svake godine baci 7,000.000 tona hrane i pića kojima je istekao rok trajanja, a mogli su se pojesti, piše Daily Mail.

Rajčice

Ovo ukusno povrće najčešće ne dolazi s deklaracijom, no većina ljudi će baciti rajčice ako se koža smežura. Za razliku od većine povrća, rajčice postaju slađe s vremenom. Čak i ako mesnata unutrašnjost potamni, rajčice su i dalje dobre, samo treba oguliti kožicu. Znat ćete da su se pokvarile ako se na njihovoj površini pojavi plijesan, postanu vodenaste ili pak smrde na alkohol. 

Riba

Fileti svježe ribe, poput lososa ili tune, mogu ostati svježi tjednima nakon pakiranja, pod uvjetom da su skladišteni u hladnjaku. Nakon tog vremena, i dalje se mogu jesti ali neće imati tako dobar okus. Svježa riba ponekad putuje dva do tri tjedna nakon hvatanja do kupca, pa se kod kupnje treba obratiti posebna pažnja. Bijela riba treba imati prozirnu i sjajnu kožu, biti bez mirisa i čvrsta ako se pritisne. Osjetite li miris sličan amonijaku, ne kupujte ribu jer on dolazi do raspada kiseline u mesu, a najgora je riba koja izgleda zelenkasto.

Sladoled

Čak i ako se drži u zamrzivaču, sladoled ima poprilično kratki vijek trajanja jer ima visok udio masnoća u sebi, koje su lako kvarljive. Tri mjeseca nakon isteka roka izgubit će sav okus, a najbolje je ne jesti ga čim prođe rok. Pokvareni sladoled možete prepoznati po tamnijoj boji i kiselom okusu.

Pašteta i kobasice

Kod tvornički obrađenog mesa pametno je strogo se držati roka upotrebe, jer u suprotnom može doći do trovanja. Kod obrade je meso izloženo bakterijama poput E.coli i listeriji, a zaraženo se meso može prepoznati po tamnijim dijelovima koji izgledaju pljesnivo. Ako je površina kobasice ljepljiva umjesto glatka i sjajna, ili je pak poprimila tamniju boju, najbolje je baciti ih.

Jogurt

Ovaj mliječni proizvod može se jesti dugo nakon što istekne rok upotrebe,  no samo ako prije nije bio otvoren. U procesu fermentacije mlijeko se stabilizira tako da može dugo trajati, no ipak ga treba baciti na prvu pojavu plijesni, koje se na jogurtu mogu pojaviti u svim bojama.

Jaja 

Jaja u ljusci stoje u hladnjaku od tri do pet tjedana, sirovi žumanjak od dva do četiri dana, a tvrdo kuhana jaja tjedan. Lagano umućena jaja možete čuvati u zamrzivaču do godinu dana. Jaja spremite u najhladniji dio hladnjaka, ne u spremnik na vratima. Da biste testirali jaje, stavite ga u posudu s vodom. Ako pluta, tada ga bacite, a ako potone, smijete ga jesti.

Brašno i začini

Začini poput čilija u prahu i paprike mogu trajati šest mjeseci dulje od isteka roka trajanja ako je na njima označeno da su "pasterizirani parom" ili "zračeni", što znači da su tretirani tako da se u njima ubiju svi mikrobi i žišci. Ti mikroskopski insekti žive na suhim namirnicama poput brašna i začina. Oni se teško mogu vidjeti golim okom, no mogu se primijetiti sitne crne točkice kod stavljanja brašna i začina u hranu. Vidite li ih, bacite namirnice.

Piletina

Za razliku od ribe, piletina propada vrlo brzo. Osjetite li miris truleži ili kiseline, isperite meso pod vodom i ponovno pomirišite. Ako i dalje ima miris, bacite ga. Općenito, opasno je jesti piletinu već dva do tri dana nakon isteka roka zbog mogućnosti zaraze salmonelom i sličnim bakterijama.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • morski konjić 16.09.2014.

    Nema šanse da prođe rok trajanja namjernicama - kao da su termiti u frižideru - uvijek je prazan :))))

  • kung fu panda 31.05.2014.

    kod mene prođe rok jedino kuhanom varivu

  • Bezobrazno zelene 30.05.2014.

    Kupujem samo namirnice za dva-tri dana, nikad ne gomilam hranu u frižideru tako da nemam straha. Ako što slučajno ostane duže onda bacim, što je sigurno, sigurno je...

Komentiraj...
Vidi sve komentare