To je to što me zanima!

Protiv spuštenih stopala: Bebe mišiće najbolje jačaju bose...

Čvrste, ali ravne cipelice: Važno je da se pri prohodavanju prirodno jačaju stopalni mišići kako bi se izbjegla spuštena stopala. Djeca bi što dulje trebala hodati bosa
Vidi originalni članak

Ljeti, kada su djeca aktivnija vani i više se znoje, potrebno ih je oblačiti lagano, a vrlo je važan i izbor obuće već od najmlađe dobi.

- Od obuće, kada dijete prohoda, bilo bi dobro da bude ona od prirodnih materijala, po mogućnosti sandale, a ne tenisice ili plastična obuća. Probajte omogućiti bebi, pa i većem djetetu, da bude što više boso. Hodanje bosih nogu po šljunčanim plažama kod veće djece prevenira spuštena spopala pa im dopustite da to što više čine.

Pri tome pazite da na plažama nema stakla ili drugih opasnih predmeta - kaže pedijatrica Giovana Armano. Hodanje bosih nogu preporučuje se i djeci koja tek uče prve korake.

- Tijekom prvih godina sva djeca imaju nerazvijene svodove stopala. Svodovi stopala formiraju se razvojem i jačanjem malih stopalnih mišića i tetiva. Ako pasivno podižemo svodove stopala, rasterećujemo te slabimo male stopalne mišiće - savjetuje spec. ortoped Saša Tiefenbach.

Iako mnogi roditelji kupuju anatomske cipelice djetetu koje se tek počinje samostalno podizati na noge, u posljednje vrijeme mnogi se priklanjaju teoriji da je za djecu najbolje da što dulje hodaju bosa. Stručnjaci sve češće preporučuju i ravne cipelice.

- Kod prvih cipelica dobro bi bilo da budu visoke, iznad gležnja, s čvrstom petom, ali ulošci nisu potrebni - kaže ortoped Tiefenbach i objašnjava da spuštena stopala kao dijagnoza praktički ne postoje do četvrte godine, osim kod nekih težih patoloških stanja. 

Bez uložaka

Tijekom prohodavanja najbolje je da dijete bude u mekanim papučicama ili čarapicama sa stopferima, a prve cipelice kupite kad dijete stabilno prohoda, kaže ortoped Tiefenbach.

Ne nasjedajte na reklame, hodalice su ne, ne i ne

Iako su hodalice bile gotovo uobičajen dio opreme za bebe, stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju na njihovu štetnost.

- Hodalice i slična ‘pomagala’ za prohodavanje ni u kom slučaju nisu preporučljiva. Dokazano je da mogu negativno utjecati na motorički razvoj djeteta, pa čak izazvati i deformacije nogu. Opasne su i zbog mogućih padova i trauma. Hopsalice i takozvani ‘jumperi’ također nisu preporučljivi - kaže ortoped Saša Tiefenbach. 

Više pogledajte na Klokanica.hr. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • realna 21.07.2014.

    Prošli i hodalicu,nije se malenom unuku sviđala,puzao je radije,osjećao se slobodnije. Što se tiče obuće ne voli sandale,samo tenisice kad je vani a u kući i dvorištu je bos i doslovno uživa. Moja djeca isto nisu volila hodalicu,ako da je korištena jako malo,jer su radije puzanjem otkrivali svijet oko sebe. Nekad su naši stari govorili da je najzdravije hodati bos i eto znanost je priznala da su ipak bili u pravu.

  • Ira27 20.07.2014.

    Ja bas i me vidim svrhu hodalice...ako dijete treba negdje stic stici ce puzanjem...

  • Sheeena 19.07.2014.

    Bosonogi da i da i hodalicu smo prošli i nikakve smetnje nisu imali,valjda ovisi od djeteta do djeteta.Prema tome ja velim kako se ko osjeća i kako želi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare