Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Protiv spuštenih stopala: Bebe mišiće najbolje jačaju bose...

Protiv spuštenih stopala: Bebe mišiće najbolje jačaju bose...
1

Čvrste, ali ravne cipelice: Važno je da se pri prohodavanju prirodno jačaju stopalni mišići kako bi se izbjegla spuštena stopala. Djeca bi što dulje trebala hodati bosa

VIDEO

Ljeti, kada su djeca aktivnija vani i više se znoje, potrebno ih je oblačiti lagano, a vrlo je važan i izbor obuće već od najmlađe dobi.

- Od obuće, kada dijete prohoda, bilo bi dobro da bude ona od prirodnih materijala, po mogućnosti sandale, a ne tenisice ili plastična obuća. Probajte omogućiti bebi, pa i većem djetetu, da bude što više boso. Hodanje bosih nogu po šljunčanim plažama kod veće djece prevenira spuštena spopala pa im dopustite da to što više čine.

Pri tome pazite da na plažama nema stakla ili drugih opasnih predmeta - kaže pedijatrica Giovana Armano. Hodanje bosih nogu preporučuje se i djeci koja tek uče prve korake.

- Tijekom prvih godina sva djeca imaju nerazvijene svodove stopala. Svodovi stopala formiraju se razvojem i jačanjem malih stopalnih mišića i tetiva. Ako pasivno podižemo svodove stopala, rasterećujemo te slabimo male stopalne mišiće - savjetuje spec. ortoped Saša Tiefenbach.

Iako mnogi roditelji kupuju anatomske cipelice djetetu koje se tek počinje samostalno podizati na noge, u posljednje vrijeme mnogi se priklanjaju teoriji da je za djecu najbolje da što dulje hodaju bosa. Stručnjaci sve češće preporučuju i ravne cipelice.

- Kod prvih cipelica dobro bi bilo da budu visoke, iznad gležnja, s čvrstom petom, ali ulošci nisu potrebni - kaže ortoped Tiefenbach i objašnjava da spuštena stopala kao dijagnoza praktički ne postoje do četvrte godine, osim kod nekih težih patoloških stanja. 

Bez uložaka

Tijekom prohodavanja najbolje je da dijete bude u mekanim papučicama ili čarapicama sa stopferima, a prve cipelice kupite kad dijete stabilno prohoda, kaže ortoped Tiefenbach.

Ne nasjedajte na reklame, hodalice su ne, ne i ne

Iako su hodalice bile gotovo uobičajen dio opreme za bebe, stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju na njihovu štetnost.

- Hodalice i slična ‘pomagala’ za prohodavanje ni u kom slučaju nisu preporučljiva. Dokazano je da mogu negativno utjecati na motorički razvoj djeteta, pa čak izazvati i deformacije nogu. Opasne su i zbog mogućih padova i trauma. Hopsalice i takozvani ‘jumperi’ također nisu preporučljivi - kaže ortoped Saša Tiefenbach. 

Više pogledajte na Klokanica.hr. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti