To je to što me zanima!

Provjerite curi li vam negdje u kući voda - vrlo je jednostavno

Učini li vam se da plaćate više vode nego je potrošite, provjerite neke stvari u kućanstu. Uvjerite se odlazi li voda negdje bespotrebno, curi li možda u zidu ili vam kapaju slavine
Vidi originalni članak

Postoji vrlo jednostavan način provjere vodovodnih instalacija. Zatvorite u kući i dvorištu sve slavine, recite ukućanima da ne otvaraju vodu, da se ne tuširaju, uključuju perilicu ili slično. Tada pogledajte okreće li se brojčanik na vodomjeru. Ukoliko stoji, s instalacijama je sve u redu, ali ako se okreće, voda vam negdje curi. Ne vidite li gdje, moguće je da curi u zidu, a za to ipak trebate pozvati vodoinstalatera.

POGLEDAJTE VIDEO o znakovima da ne pijete dovoljno vode:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Provjerite i vodokotlić koji ponekad zna curiti u vrlo tankome mlazu koji često ne vidimo. Periodično u njega ubacite boju koja se topi u vodi. Ako u školjci vidite boju, znači da curi. Također, ne ignorirajte kapanje vode na slavinama. 

Izađe li iz zatvorene slavine u vašem kućanstvu jedna kap vode u sekundi, godišnje ćete potrošnju vode povećati za više od 6000 litara. Zato, vidite li da voda konstantno kapa, promijenite gumicu na slavini.

Najviše vode potroši se u kupaonici

Kod pranja zubiju, umivanja, tuširanja, brijanja i ostalog usvojite naviku zatvaranja vode. Prema nekim istraživanjima, najviše vode u kućanstvu, oko 75 posto, troši se u kupaonicama. Na primjer, zatvaranjem vode kod pranja zubiju dnevno možete smanjiti potrošnju za oko pet litara po članu kućanstva. 

ZVIJEZDE PREPORUČUJU! Patentni zatvarač se potrgao? Super trik rješava stvar u tren

Također, dobra je ideja montirati perlatore na sve slavine kući jer tako možete smanjiti potrošnju vode prilično. Perlator stoji oko 20 kuna, stavlja se na postojeću slavinu i miješa vodu s velikom količinom zraka. Tako teče puno manje vode, a da to i ne primjećujete. Mlaz je dovoljan za pranje. 

KAD JE TREBA MIJENJATI? 9 trikova uz koje ćete produžiti trajanje baterije na iPhoneu

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • max2017 14.03.2020.

    >"besplatan resurs kojeg Hr ima u izobilju".-za državne kleptomane izvor je bogaćenja na svakoj kapljici kao da prodaju viski ili eliksir života.........Kolike tisuće imaju bogovsko radno mjesto (a bespotrebni su-čak štetni)..zbog VODE !??.

  • Zabrinuti Jožek 07.03.2020.

    Kubik vode ko da smo u Sahari.Smanjite ga malo.Struja kao da imam sve uređaje te i ja kao da se krečem na struju.Užas muzu nas samo tak a život nije lak(jeftin)...Može se to samo pravi čovijek na pravome mjestu.

  • Prki600 07.03.2020.

    Nikada se ovoga ne bih sjetio, ma BRAVO 24sata, više nam ovakvih članaka dajte, dobi će te nagradu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare