To je to što me zanima!

Prvi filmovi ikad snimljeni su upravo u romantičnom Lyonu

Francuski Lyon može se pohvaliti s mnoštvom detalja zbog kojih je jedinstven. Mi vam donosimo 11 zanimljivosti koje možda do sada niste znali o ovom gradu...
Vidi originalni članak

1. Zbog svojih povijesnih građevina Lyon je na UNESCO -voj listi svjetske baštine. Grad ima povijest dugu 2000 godina.

2. Lyon je u prošlosti bio poznat po kvalitetnoj svili koja se u gradu proizvodi i danas, a u Lyonu postoji i muzej posvećen tkaninama.

3. Sjedište INTERPOL -a je u Lyonu.

4. Prema uglednom Michelinovom vodiču, čak 22 najbolja restorana u Francuskoj nalaze se upravo u ovom gradu, a svoj restoran tamo ima i jedan od najboljih chefova na svijetu Paul Bocuse.

5. Park Tete d’Or , koji se proteže na 117 hektara zemlje, je jedan od najvećih urbanih parkova na svijetu.

6. Do većine glavnih europskih gradova iz Lyona možete stići za otprilike dva sata . Avionom iz Splita tamo ste za dva sata i deset minuta.

7. Braća Lumiere , prve filmove snimili su u Lyonu.

8. Nacisti su okupirali grad za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali stanovnici su im se žestoko odupirali. Lyon je dobio naziv glavnoga grada ‘ Pokreta otpora ’.

9. Grad blista od 5. do 8. prosinca svake godine kada se u njemu održava Festival svjetla i brojni umjetnici izlože svoje svjetlosne instalacije, a fasade povijesnih građevina dobiju novi sjaj.

10. Lyon je, iza Pariza, u Francuskoj drugi grad po veličini i po bogatstvu.

11. Impresivni murali krase fasade diljem grada, a ocrtavaju detalje iz stvarnog života Lyona kao i slavne stanovnike tog grada.

Saznajte više o direktnim letovima za Lyon iz Splita.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Eva B. 05.06.2015.

    Hmmmm sumnjam da u tom gradu zive lavovi i lavice

Komentiraj...
Vidi sve komentare