To je to što me zanima!

Prvi posjet kod zubara: Djeca trebaju ići do prvog rođendana

I prvi je bitan: Već prvi iznikli zubić treba čistiti gazom. Važno je da dijete stekne naviku održavanje usne higijene jer mliječni zubi čuvaju mjesto trajnima
Vidi originalni članak

Prvi zubi imaju ključnu ulogu u konačnom izgledu trajnih, stoga je pravilna briga i higijena važna od samog početka.

- Prvi mliječni zub niče oko 6. mjeseca života i treba ga pravilno čistiti. Nježnim, kružnim pokretom očetkajte ga ujutro i navečer, a može ga se očistiti gazom nakon svakog hranjenja - kaže dr. med. dent. Ana Trupeljak Obradov te dodaje da bi prvi posjet stomatologu trebao biti nakon što nikne prvi zub, a najkasnije oko prvog rođendana. 

Dijete prije prvog pregleda treba upoznati sa svim aparatima da se manje boji, stomatologinja Ana Trupeljak Obradov

Dijete, nastavlja Trupeljak Obradov, treba čim prije odvesti kod zubara na kontrolu, ali i kako bi steklo naviku.

- Djeci treba prvo približiti što je to zubarska ordinacija i objasniti im što se tamo radi, a za to je najbolji pristup “ispričaj, pokaži i napravi”. Treba im, primjerice, rotirajućom četkicom ići po prstiću da vide kako to ne boli jer će se tada lakše opustiti - rekla je Trupeljak Obradov te dodala da roditelji i kod kuće mogu pomoću edukativnih slikovnica djetetu približiti i objasniti zašto je potrebno održavati oralnu higijenu i ići na preglede kod stomatologa. 

Neredovita i neadekvatna njega zubića dovest će do karijesa, koji je uz gingivitis, najčešća bolest usne šupljine kod djece.

Mliječni zubi su držači prostora za trajne i iznimno je važno držati ih čistima, te ukoliko se karijes pojavi, odmah ga treba ukloniti. 

Najbolji način u prevenciji karijesa je pravilno četkanje zubića s fluoridnom pastom. Ako se mliječni zub zbog karijesa izvadi prije vremena, mjesto koje je čuvao postat će manje i trajni zubi tako neće imati dovoljno prostora za ispravan izlazak i rast.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Ive mala 29.09.2014.

    Da, baš, odvedem dijete prije godine dana, kad mu ne mogu ni objasniti da mora otvoriti usta, onda mu se tek zubarka zamjeri da neće ni blizu ordinaciji, a kako ne još i ući unutra. Mi smo četkali uredno i sa dvije godine krenuli, zubar odličan i dijete nema problema. Najgore je kad doktori savjetuju da se živi prema njihovim knjigama.

  • Upala mozga 29.09.2014.

    Dete treba jako rano poceti voditi zubaru, da stekne naviku redovnog odlaska i onda nikad nece imati strah od istog.

  • user_105498 29.09.2014.

    Čista laž ,da prvi zubi imaju ključnu ulogu u izgledu trajnih.Prvi zubići su bili lijepi i zdravi išli smo kod zubara prije škole i "zapečatili "trajne kako bi ih zaštitili od ranog karijesa.Svi prvi zubi su bili zdravi kad su počeli ispadati .Kad su izašle prve gornje trajne jedinice nastali su problemi jer su bile šire od od prvih,mjesta za dvojke nije bilo,vadili smo zdrave zubiće ,širili gornju čeljust ,zadržavali ,sve se dešavalo u 1.raz.OŠ.tako da smo stavili fiksni ,za širenje gornje čeljusti i zadržavanje donje( na kojoj smo ipak morali vaditi četvorke ),a nakon toga bravice kako su trajni nicali da bi sve na kraju bili kako treba posloženo ,nakon bravica je još 2g.ponoći imala mobilni kako s ne bi pomaknulo ,veselje do 7 raz.OŠ.Koštalo je i vremena i novaca jer smo sve fiksne plačali,,ali danas ima prekrasne zdrave zube i lijep osmjeh.Prvi zubiči nemaju baš neku ulogu kako će izgledati trajni jer mijenja se lice i fizionomija čeljusti kod djece kako rastu,manje-više svi kao mali imaju okrugle obraščiće a svi znamo da oni rijetko kad i takvi ostaju.Trajni zubi su najčešće nešto širi od prvih ,barem gornje jedinice i već se sve poremeti.U svakom slućaju zube treba paziti i čuvati,higijena je važna ali ići zubaru prije 1.god.života je stvarno nebuloza,tj. pretjerivanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare