To je to što me zanima!

Prvo zvono za Big Ben teško 14 tona puklo je tijekom testiranja

Vulkan Tambora je na današnji dan 10. travnja 1815. godine ušao u najjaču fazu erupcije, a u zvjezdarnici u Puli je 10. travnja 1880. godine otkriven veliki asteroid
Vidi originalni članak

Originalno zvono za londonski Big Ben izliveno je 10. travnja 1858. godine u Stockton-on-Teesu. Tijekom testiranja zvono teško 14.5 tona je puklo te je od njega u ljevaonici Whitechapel Bell izliveno novo koje je težilo 13,76 tona, a ono i danas visi i upotrebljava se u poznatom londonskom tornju kraj britanskog parlamenta.

Vulkan Tambora eruptirao tri mjeseca

Vulkan Tambora na indonezijskom otoku Sumbawa je na današnji dan 10. travnja 1815. godine ušao u najjaču fazu erupcije koja je trajala puna tri mjeseca.

U sedam sati ujutro erupcija se intenzivirala, a svjedoci su događaj opisali kao "tri vatrena stupa koja su se spojila u jedan nakon čega se cijela planina pretvorila u užarenu tekuću masu". Najveća u povijesti zabilježena erupcija uništila je otok, a u moru oko njega ostavila plutajuće 'otoke' blata, pepela i drveća.

U pulskoj zvjezdarnici otkriven veliki asteriod

U zvjezdarnici u Puli je 10. travnja 1880. godine otkriven veliki asteroid. Otkrio ga je ravnatelj Mornaričke zvjezdarnice Johann Palisa. Asteroid 216 Kleopatra je velikih dimenzija - dugačak je 217 kilometara.

Masa mu je procijenjena na otprilike 4640 tisuća milijardi tona. Zanimljiv je i zbog svog neobičnog oblika. Naime, podsjeća na pseću kost. Novija proučavanja otkrila su da nema čvrstu strukturu, već da se sastoji od manjih komada metala i stijena, koje na okupu drži gravitacija.

Više vremeplova pročitajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare