To je to što me zanima!

Psihijatar Boris Gracin: Proces prestanka pušenja odvija se u četiri faze, evo koje su to

Što se tiče e-cigareta, grijanog duhana ili 'nikotinskih vrećica', Gracin kaže kako za njih nema pouzdanih dokaza o učinkovitosti u prestanku pušenja, a i štetne su
Vidi originalni članak

Dr. med., spec. psihijatar, Boris Gracin objasnio je kako se ovisnost o duhanu može razviti već nakon nekoliko tjedana svakodnevnoga pušenja, dok kod mladih čak i brže te pušenje čak i ne mora biti svakodnevno. U ovisnosti o duhanu važnu ulogu imaju tri čimbenika: sociokulturalno sredina, psihološka i biološka svojstva pojedinca, dostupnost duhanskih proizvoda na tržištu, kao i prikriveni marketing.

POGLEDAJTE VIDEO: Ispovijest ljudi koji su prestali pušiti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako prestati pušiti?

Prema njemu, proces prestanka pušenja sastoji se od četiri faze: pretpriprema, priprema, prestanak pušenja i održavanje apstinencije. Naglasio je kako su kod odvikavanja od pušenja posebno važni priprema (fizička i psihička priprema), stvaranje plana i motivacija prednosti nepušenja (fizičke, društvene, emocionalne i financijske). Zatim slijedi vizualizacija sebe kao nepušača, priprema na rizične situacije, nošenje sa žudnjom, samonagrađivanje za uspjeh nepušenja (pozitivne emocije), kao i tehnike relaksacije.

Što se tiče vremena kad je najbolje prestati pušiti, Gracin tvrdi da svaka osoba treba individualizirani pristup prestanku pušenja duhana jer je svaka osoba individua za sebe sa svim svojim karakteristikama. No kod metoda prestanka pušenja najdjelotvornija je zapravo kombinacija pozitivnog razmišljanja i specifičnih postupaka.

- U liječenju ovisnosti o nikotinu, posebno u početnom periodu apstinencije, kad su apstinencijske tegobe najizraženije, mogu se koristiti preparati koji olakšavaju prestanak pušenja, a sve to u dogovoru sa svojim liječnikom. Ti preparati se dijele na nikotinske preparate (nikotinske gume za žvakanje, nikotinske pastile, nikotinski flasteri, nikotinski sprej za nos, nikotinski inhaler) i na nenikotinske preparate (antidepresivi, anksiolitici...) - objasnio je.

JASAN PLAN I CILJ Želite prestati pušiti, a ne znate otkud krenuti? S ova 4 koraka ovaj put ćete sigurno uspjeti!

Što se tiče e-cigareta, grijanog duhana ili "nikotinskih vrećica", Gracin kaže kako za njih nema pouzdanih dokaza o učinkovitosti u prestanku pušenja, a i štetne su (odgovarale bi više programu smanjenja štete, a ne odvikavanja od pušenja).

- Od ostalih tehnika odvikavanja od pušenja može se koristiti savjetovanje kao tehnika razgovaranja, rad na prilagodbi, ublažavanje emocionalnog stresa, razvijanje vještina samopomoći, telefonsko savjetovanje, mobilne aplikacije, motiviranje za prevladavanje otpora i rad na uvidu - rekao je dr. Gracin.

Za velike ovisnike koji žele prestati pušiti, u Hrvatskoj se nudi program Škole nepušenja, koju vodi dr. Gracin, koja se provodi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

SVAKI TREĆI HRVAT PUŠI! Vodeći hrvatski stručnjaci otkrili kako prestati pušiti: Ovako se tijelo mijenja kada prestanete

Ona se zasniva na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojega se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. U programu je najdjelotvornija zapravo kombinacija pozitivnog razmišljanja i specifičnih postupaka.

 

Povoljni učinci prestanka pušenja na srce i krvne žile

  • Nakon 20 minuta puls i krvni tlak počinju se snižavati.
  • Unutar 12 sati razina ugljičnog monoksida dolazi u granice normalne vrijednosti.
  • U roku od 2 do 12 tjedana poboljšat će se cirkulacija krvi, a to će olakšati hodanje i trčanje.
  • Nakon godine dana rizik za srčani udar bit će dvostruko manji nego u pušača.
  • Unutar 5 do 15 godina rizik od moždanog udara postaje jednak kao kod nepušača.
  • Nakon 15 godina rizik za srčani udar postaje jednak kao u osoba koje nikad nisu pušile.
Idi na 24sata

Komentari 27

  • ,.youtube. 31.05.2023.

    zapalim ponekad uz kavu i vikendom kad pijem :)

  • jakolishe 31.05.2023.

    I ja sam prestao pušiti ima već dugo,možda 10,15g..a počeo sam ko klinac u oš. Sretan sam što ne pušim!

  • take it back1 31.05.2023.

    kako ostaviti cigarete? Opisani način je kolosalna glupost. Cigarete možeš ostaviti samo ako imaš volju za to. Ako to imaš jedan dan sam sebi kažeš, neću više pušiti i to je to. Govorim iz osobnog iskustva. Pušio sam 22 godina. Ne pušim već 25 godina. Za provjeru nevjernim Tomama sam zapalio dvije cigarete i popušio ih do kraja. Nakon toga kao da se ništa nije dogodilo, ne pušim. Izbaci sve razloge za pušenje iz glave, reci sebi neću više pušiti i prestat ćeš. Samo tvoja dobra volja ostavlja cigarete i duhan. Drgo ništa ne uspijeva.

Komentiraj...
Vidi sve komentare