Lifestyle

Komentari 22

Odlični razlozi zašto je bolje biti nepušač: Evo što se sve događa u tijelu kad bacite cigaretu

Odlični razlozi zašto je bolje biti nepušač: Evo što se sve događa u tijelu kad bacite cigaretu

U Hrvatskoj je skoro svaka treća odrasla osoba pušač. Procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire oko 9 000 ljudi, što je svaka peta umrla osoba, kažu u HZJZ-u

Svjetski dan nepušača obilježava se svake godine 17.studenog kako bi se ljude potaknulo da ne puše. Podiže se svijest štetnosti duhanskog dima za naše tijelo.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, duhan je odgovoran za smrt više od 8 milijuna ljudi godišnje. Više od 7 milijuna tih smrtnih slučajeva posljedica je izravne uporabe duhana, dok je oko 1.2 milijuna posljedica izloženost nepušača duhanskom dimu. Pušenje duhana izaziva ovisnost, oštećuje sve organske sustave u organizmu te povećava rizik za više od trideset bolesti. Izloženost duhanskom dimu ugrožava i zdravlje nepušača, a osobito šteti zdravlju djece - upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

- U Republici Hrvatskoj je skoro svaka treća odrasla osoba pušač. Procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire oko 9 000 ljudi, što je svaka peta umrla osoba - dodaju.

- Duhanski dim sadrži preko 4.000 različitih kemijskih sastojaka karcinogenog i iritirajućeg djelovanja i nikotin koji stvara ovisnost. Brojni su stoga razlozi zbog kojih je za zdravlje pušača i njima bliskih osoba najbolje donijeti odluku o prestanku pušenja - naglašavaju u HZJZ-u.

Stop Smoking Sign

Prestankom pušenja tijelo se obnavlja

Trebate li motivaciju za prestanak pušenja, možda vam u tome pomogne infografika koju je objavila američka tvrtka CVS Health. Ona pokazuje što se sve kroz vrijeme događa u našem tijelu nakon prestanka pušenja - od 20 minuta do 15 godina.  

Pušenje bitno utječe i na fizički izgled

Manje je poznato da pušenje smanjuje količinu kisika koju dobiva koža, zbog čega ubrzava proces starenja pa počinje izgledati sivo i izmoreno, te da može utjecati na mnoge dijelove lica. I obrnuto: prestanak pušenja bio bi prilika da započne proces rehidracije kože te da joj pomalo vratite zdravlje i svjež izgled. 

Vrećice ispod očiju

Ako se tijekom noći ne naspavate dobro, to će se često već iduće jutro odraziti na koži ispod očiju, no ako ste pušač, imate četiri puta veći rizik od toga da  nećete spavati mirno, a time i da se vrećice ispod očiju pojave i zadrže - trajno.

Vjerovali ili ne, uzrok je zapravo u padu razine nikotina u tijelu tijekom noći. Ako često ne spavate, vrećice ispod očiju se sve teže povlače i umjesto toga postaju sve veće. 

Preuranjene bore

Pušenje može ubrzati proces starenja vaše kože, što pridonosi nastanku bora. Što više cigareta popušite tijekom dana te što dulje pušite, to je veći rizik od pojave bora. Pritom je rana oštećenja kože uslijed pušenja teško uočiti, odnosno vidjet ćete ih tek kad već bude kasno za zaustavljanje tog procesa.

Bore nastaju zato što nikotin može prouzročiti sužavanje krvnih žila u slojevima kože, što ograničava protok krvi i dovodi do toga da koža ne dobiva kisik i hranjive tvari koje su joj potrebne da bi se hranila i hidrirala. 

Žute mrlje na koži

Nikotin u cigaretnom dimu ne samo da boja zube u žuto i smeđe već se zavlači u prste i nokte, što prati i vrlo neugodan miris. Nikotin se apsorbira kroz kožu i sluznicu usta i nosa. Čak i ako vam se čini da trljanje prstiju polovicom limuna može otkloniti žute mrlje i oduran miris, te da žvakanje žvakaće gume može otkloniti neugodan dah po cigaretama, to dugoročno neće riješiti problem. 

Rane duže zacjeljuju

Zacjeljivanje rane ovisi i o tome koliko kisika tkivo dobiva. Kako pušenje sužava krvne žile, smanjuje i dovod kisika u tkivo, pa kod svake operacije kao što je vađenje zuba, uklanjanje madeža i slično, pušačima treba više vremena da zacijele. 

Ni najbolje kreme neće pomoći

Vaša koža uz odgovarajuću njegu može doslovno blistati, no, ako pušite, i uz najbolju moguću njegu, s vremenom će izgledati sivo i ispijeno. Dim cigarete sadrži ugljični monoksid koji zauzima mjesto kisika u koži, te troši vrijedne nutrijente koji su vrlo važni za njeno zdravlje, poput vitamina C, koji popravlja oštećenja na koži i pomaže joj da se obnovi. 

Ubrzava starenje

Sitne linije oko usana koje nastaju dok pušimo s vremenom postaju sve vidljivije, no ne završava sve s time: dim cigarete stanjuje kožu i na vašem čelu, oko očiju, te na vratu i dekolteu, odnosno ubrzava se proces starenja kože. Jedna je studija pokazala da pušači stare brže, tako da u prosjeku izgledaju oko 2 godine stariji od svojih vršnjaka koji su nepušači. 

Najčitaniji članci