To je to što me zanima!

Punjeno povrće ukusno je kuhano, zapečeno ili svježe

Osim mljevenim mesom, povrće se može puniti ukusnim i laganim nadjevima od gljiva, pire krumpira, kukuruza, graha ili krušnih mrvica
Vidi originalni članak

Gotovo sve povrće koje se krajem ljeta može nabaviti na tržnicama odlično je za punjenje. Pune se tikvice, rajčice, patlidžani, krastavci i paprike, a lisnato povrće poput  kupusa i kelja može poslužiti za pripravu ukusnih sarmi. One se mogu pripremiti i od lišća vinove loze, no treba birati mlade listove koji nisu prskani kemikalijama. Nešto rjeđe, pune se i krumpir, mrkva, celer i artičoke. Kod nas se povrće najčešće puni smjesom mljevenog mesa, riže i sitno nasjeckanog luka. No ukusne nadjeve također možete pripremiti od sitno nasjeckanog povrća, gljiva, graha, kukuruza, krumpira i pire krumpira te leće. Punjeno povrće poznavali su stari Grci koji su zaslađeni sir zamatali u smokvine listove. Slična jela i danas su najčešća u zemljama Sredozemlja. Punjeno povrće do savršenstva je dovedeno u turskoj kuhinji gdje se naziva dolma. Povrće punjeno mljevenim mesom ondje se obično poslužuje toplo i jede preliveno jogurtom. Dolme nadjevene rižom pripremaju se s maslinovim uljem i poslužuju hladne. Puniti se može i sirovo povrće. Krastavci nadjeveni svježim sirom i koprom osvježavajući su obrok za vruće dane.

RAJČICE S TUNOM I SVJEŽIM SIROM
Sastojci: 4 rajčice srednje veličine, 125 g svježeg sira, žlica nasjeckanog svježeg kopra, (možete ga zamijeniti svježim peršinom ili vlascem) 12 štapića ementalera za ukrašavanje, mala limenka tunjevine (80g) u vodi, 1 tvrdo kuhane jaje, stručak mladog luka, kajenski papar i sol po želji
Priprema: Mladi luk, kopar i jaje sitno nasjeckajte. Operite rajčice, odrežite im vrhove i žlicom izvadite sjemenke. Unutrašnjost rajčica pomiješajte sa svježim sirom, koprom i jajetom. Dodajte tunu i dobro promiješate da dobijete kremastu smjesu i njome napunite rajčice.
Pospite kajenskim paprom i u svaki ubodite 3 štapića ementalera.

PUNJENE TIKVICE NA TALIJANSKI NAČIN
Sastojci: 4 velike tikvice, 30 g maslaca, 2 žlice maslinova ulja, mali luk, 4 zrele rajčice, 4 žlice svježeg bosiljka, sol i papar, 2 žlice kapara, 250 g sira
Priprema: Prerežite tikvice po dužini, izdubite meso i sitno ga narežite. Na maslacu i žlici maslinova ulja pirjajte sjeckani luk dok ne omekša. Dodajte meso tikvica, rajčice, bosiljak, sol i papar te pirjajte uz miješanje 5 minuta. Nauljite unutrašnjost tikvica i položite ih u lim za pečenje. Pecite 5-10 minuta na 180 u00B0C. Izvadite i napunite tikvice pripremljenom smjesom, pokrijte nasjeckanim kaparima i sirom te zapecite još 10-15 minuta.

KRUMPIR U LJUSCI PUNJEN SVJEŽIM SIROM
Sastojci: 4 krumpira, 250 g špinata, žlica maslinova ulja, glavica luka, 125 g svježeg sira, muškatni orašćić, sol i papar
Priprema: Vilicom izbockajte krumpire po cijeloj površini. Pecite 1 sat na 220 C. Špinat kuhajte 1-2 minute u vrlo malo vode da listovi uvenu, dobro ocijedite i sitno nasjeckajte. U manjoj tavi zagrijte luk i pržite na laganoj vatri, povremeno miješajući, 3-5 minuta. Prerežite krumpire po pola, pa žlicom izdubite unutrašnjost i stavite u zdjelu. Dodajte špinat, luk, preostalo ulje iz tave, sir, muškatni orašćić, sol i papar, pa dobro promiješajte. Smjesom nadjenite krumpir i pecite još 20 min.

>>> Listove kelja možete puniti različitim nadjevima. Tvrde listove dobro je prethodno staviti na nekoliko sekundi u vrelu vodu.

>>> Povrću kao što su tikvice, patlidžani ili krastavci ne gulite koru ako ga želite zapeći u pećnici jer bi se moglo raspasti

>>> Kapari, ukiseljeni pupoljci slični bobicama, odličan su i niskokaloričan dodatak nadjevima, osobito onima od svježeg sira

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare