To je to što me zanima!

Radovi u vrtu: Pravo je vrijeme za sadnju povrtnjaka i voćki

Iako je travanj idealan za sadnju i sijanje mnogih biljaka, neuobičajena suša mogla bi omesti rast biljaka - malčirajte ih i čuvajte vlagu i bez mnogo zalijevanja
Vidi originalni članak

Topli travanjski dani pogoduju rastu biljaka, no dugotrajna suša mogla bi spriječiti klijanje sjemena i rast sadnica. Tome možete doskočiti zalijevanjem i malčiranjem.

Posijano sjeme ukrasnih i jestivih biljaka niknut će samo ako ima dovoljno vlage, a i sadnicama je neko vrijeme potrebno mnogo vode da bi se dobro ukorijenile. Nakon što ih obilno zalite, dobro ih je malčirati kako bi se vlaga očuvala u tlu. Malčiranje, odnosno nastiranje je prekrivanje tla slojem slame, sijena ili nekoga drugog organskog materijala. 

Biljkama koje vole kiselo tlo (borovnica, rododendron) najviše odgovara malč od iglica crnogorice ili kore, a mediteranskom bilju sitan šljunak. Oko povrća je najbolja slama, a može poslužiti i iščupani korov, samo je pritom važno paziti da se nije osjemenio kako se ne bi posijao na gredicu. 

Uređivanje povrtnjaka

  • U travnju možete sijati salatu, mrkvu, peršin, grašak, blitvu i korabicu. Kelj i druge kupusnjače bolje je posijati u posudice te poslije presaditi.
  • U svaku gredicu s povrćem stavite po nekoliko sjemenki nevena, kadifice i dragoljuba jer to cvijeće odbija štetnike. Dragoljub je i jestiva biljka.
  • Posude napunite zemljom samo do polovice. Kad biljka proklija, dodajte još zemlje. Tako će se razviti dodatno korijenje i biljka će biti snažnija. 
  • U travnju štetnici napadaju luk. Ako ste blizu posadili mrkvu, s njima ne biste trebali imati problema. Možete ga pokriti i agrotekstilom.

Uređenje voćnjaka

  • U travnju možete posaditi jagode. Nove sadnice malčirajte slamom. To će spriječiti da se plodovi zablate.
  • Pripravci od preslice, koprive ili bazge prirodno štite voćke. Pomažu i ljepljive ploče, no skinite ih za cvatnje da se na njih ne bi uhvatili i korisni kukci. 
  • Još možete posaditi nove voćke i grmove. Ipak, mlada će biljka biti osjetljiva na sušu, pa je bolje pričekati jesen. 

I korov u vrtu može biti saveznik

Korov u vrtu može biti dobar znak - kopriva tako signalizira da je tlo bogato dušikom i da će na njemu dobro uspijevati povrće.

No odlučite li je iščupati da napravite mjesta za drugo bilje, nemojte je bacati u smeće. Kopriva je jestiva biljka koja se, dok je mlada, može pripremiti slično kao špinat. Ili pripremite neškodljivo sredstvo protiv lisnih ušiju. Stavite oko kilogram koprive u deset litara vode i ostavite da odstoji 24 sata. Tekućinu potom procijedite i prskajte biljke sa svih strana. Koprivu je dobro i usitniti te staviti na dno rupa za sadnice, da prirodno gnoji biljku.     

Tijekom travnja orežite lovorvišnju, a forziciju tek nakon što ocvate, a želite li posaditi nove voćke, grmove ili ruže, učinite to što prije. 

Mali vrt na balkonu

  • Lončanice treba presaditi ili barem ukloniti što je više moguće zemlje s gornjeg dijela i zamijeniti je novom. 
  • Tri tjedna nakon presađivanja treba ih početi gnojiti. Ove godine iskušajte organska gnojiva.
  • Možete iznijeti van začinsko bilje, osim bosiljka koji je vrlo osjetljiv na mraz. U posudice posijte sjeme novog bilja.

Ukrasni vrt

  • Nakon što lukovičasto cvijeće ocvate, odrežite im sjemenske glavice, no ne režite im listove. Lagano ih pognojite.
  • Okopajte i pognojite ukrasne grmove - no ne odmah uz stablo nego oko ruba krošnje jer je tamo većina korijenja.
  • Travnjak treba kositi. Razmislite i je li vam zaista potreban te je li taj prostor bolje iskoristiti za sadnju korisnog bilja. 

Čak i najmanji vrt postaje "plantaža" 

Ravne gredice s povrćem, skrivene daleko iza kuće te strogo odijeljene od cvjetnjaka i travnjaka, izlaze iz mode. U malim se vrtovima bolje poigrati s različitim oblicima.  

posudama kombinirajte različite vrste cvijeća za žive bukete

Zavojite stazice vrt čine vizualno većim, a ako su dobro isplanirane, pomažu i boljem iskorištavanju prostora. Možete eksperimentirati tako da na dijelu  “beskorisnog” travnjaka napravite manju gredu okrugla ili nepravilna oblika, pa u njoj kombinirati omiljeno povrće i cvijeće. 

Čak ni krumpiru ne treba puno mjesta. Sadite ga na dno što veće posude, a kad se biljke “protegnu”, postupno im dodajte još zemlje, sve dok ne napunite posudu - tako će se razviti obilje ukusnih gomolja čak i na najmanjem vrtu ili balkonu. 

Korisno cvijeće

  • Vučjak ili vučika visoka je trajnica koja plijeni poglede. Njezine sjemenke specijalitet su na Bliskom istoku i vrlo su zdrave za kožu.
  • Vrijeme je za sijanje kamilice. Dobar je “susjed” luku i kupusnjačama, a od cvjetova možete pripremiti čaj. 
  • Pasiflora djeluje vrlo lijepo i egzotično, a od nje se dobiva blagi čaj koji pomaže protiv nervoze i nesanice. 
  • Metvica je odličan pokrivač tla, no širi se poput korova, pa ju je bolje posaditi u posudu koju ćete staviti u zemlju i paziti da ne pušta vriježe.
Idi na 24sata

Komentari 1

  • nuša matanova 29.03.2012.

    jedva čekam balkonske sadnice

Komentiraj...
Vidi sve komentare