To je to što me zanima!

U rani pubertet najčešće ulaze djevojke s viškom kilograma

Liječnici sumnjaju da višak masti u tijelu mozak registrira kao sposobnost žene za reproduktivni sustav, no raniji ulazak u pubertet može potaknuti i opasne bolesti
Vidi originalni članak

Rani ulazak u pubertet može biti rizičan za zdravlje i to dugoročno, otkrili su stručnjaci. Zbog veće i rane izloženosti spolnim hormonima poput estrogena, rani pubertet znači i veći rizik od raka, osobito raka dojke. 

- Dobra prehrana i vježbanje u mladosti može biti od ključnog značaja za zdravlje u kasnijim godinama. Ono što posebno vjerujem jest da rizik od raka dojke počinje vrlo, vrlo rano, čak i prije puberteta - kazao je Anthony Swerdlow, profesor na britanskom Institutu za istraživanje raka.

Djevojčice danas već u dobi od 10 godina pokazuju prve znakove puberteta, primijetili su liječnici u Velikoj Britaniji. Stručnjaci još uvijek ne razumiju razloge zašto neke djevojke ranije ulaze u pubertet, no smatraju da postoji poveznica između ranog puberteta i pretilosti. Među 30 gena koji utječu na pojavu puberteta, otkriveni su i oni povezani s metabolizmom i regulacijom težine. Još uvijek nije jasno je li pretilost uzrok ranog puberteta ili je to samo posljedica različitih mehanizma te ostalih ekoloških i društvenih čimbenika. 

- Znamo da će pretile djevojčice u većini slučajeva u pubertet ući ranije. Ako stopa pretilosti u djetinjstvu i dalje bude rasla, više djevojaka ulazit će u pubertet vrlo mlade - ispričao je doktor Ken Ong. Veće zalihe masti mogu biti signal mozgu za početak ženskog reproduktivnog života, smatra doktorica Anna Murray.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • vidukic 25.11.2010.

    "Još uvijek nije jasno je li pretilost uzrok ranog puberteta ili je to samo posljedica različitih mehanizma te ostalih ekoloških i društvenih čimbenika." I te kako je jasno. Pretilost je posljedica poremećaja jednog mehanizma u organizmu, a kojeg, možete otkriti u knjizi "Tajna mršavljenja". Ne da nije jasno, nego se za to kao i za lijek za pretilost zna više od pedeset godina. Knjigu možete nabaviti putem interneta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare