To je to što me zanima!

Razbijanje mitova: Koliko često treba kupati i šišati ljubimce

Psa je potrebno redovito raščešljavati i četkati da ne bi došlo do zapetljavanja dlake, no to je zahtjevan posao pa vlasnici radije pribjegavaju šišanju, kaže veterinarka Tatjana Šoban
Vidi originalni članak

Kupanje pasa igra važnu ulogu u održavanju zdrave kože i dlake, no ne smije se primjenjivati prečesto. Koliko često, ovisi o više faktora: tipu dlake i kože, te načinu života. Za većinu pasa dovoljno je kupanje jedanput mjesečno. Psi sa masnijom dlakom, poput baseta, mogu se kupati i češće, objasnila nam je dr.sc.Tatjana Šoban dr.med.vet. iz Veterinarske ambulante Goldi u Zagrebu. 

Kaže da kratkodlake pasmine, poput bigla te vajmarskog ptičara, treba kupati rjeđe, Također, psi sa vodootpornom dlakom, poput zlatnih retrivera, ne bi se trebali često kupati kako bi se sačuvala prirodna masnoća kože i dlake.

POGLEDAJTE VIDEO o sposobnostima pasa:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Sjeverne pasmine pasa, koji imaju gusto krzno sa poddlakom poput samojeda, malamuta..., trebaju rjeđe kupanje i često četkanje, kako bi se uklonila mrtva dlaka, a masnoća bolje distribuirala po dlaci i koži. Ukoliko se pas voli valjati po blatu, kupati u lokvama, naravno da je potrebno češće kupanje - dodala je.

ISKUSTVA I MIŠLJENJA STRUČNJAKA Mogu li psi i mačke nanjušiti rak kod svojih vlasnika? Mogu!

Naglašava kako, u svakom slučaju, ljubimce treba kupati kada je to stvarno potrebno i izbjegavati to raditi prečesto - da koža i dlaka ne bi postale suhe i perutave obzirom da se kupanjem gubi prirodna masnoća kože i krzna.

Kako pravilno kupati psa?

- Ukoliko kupate psa kod kuće, a ne u profesionalnom salonu, potrebno je prije kupanja dobro iščetkati dlaku. Voda mora biti mlaka, koristiti treba isključivo pseći šampon, prilagođen psećem pH kože. Nakon šamponiranja je potrebno dlaku dobro isprati i nakon toga psa dobro osušiti, pri čemu treba paziti na toplinu fena, najbolje ju je ispuhati mlakim zrakom ili prirodno osušiti, nikako vrućim fenom - pojasnila nam je ova veterinarka.

OTROVALA SE NATRIJEM Mačka lizala lampu himalajske soli pa joj mozak jako natekao

Šišati pse ili ne?

- Što se šišanja tiče, ono bi se trebalo izbjegavati, jer je dlaka prirodni izolator koji psa štiti i od hladnoće i od vrućine. Psa je potrebno redovito raščešljavati i četkati, kako ne bi došlo do zapetljavanja dlake, no to je zahtjevan posao pa vlasnici radije pribjegavaju šišanju psa da bi se dlaka lakše održavala. Šišanje je opravdano ukoliko je to jedini način da se krzno održava čistim i nezapetljanim - savjetuje dr.sc.Tatjana Šoban dr.med.vet.

Ne bi trebalo šišati ni mačke

- Mačke se iz istog razloga ne bi smjele šišati, jer ih dlaka čuva od hladnoće i vrućine. No često svjedočimo jakoj zapetljanosti mačje dlake, naročito kod perzijskih mačaka. Tada je, na žalost, jedino rješenje šišanje u nadi da će se nakon njega mačja dlaka lakše održavati i neće doći do ponovne potrebe za šišanjem - napomenula je veterinarka.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Beno2020 23.01.2020.

    Sugo preseratorska..bas bi te upoznao da se malo druzimo . .ne brini uzet cu petarde bez toga nikud..

  • 22.01.2020.

    Ne pada mi na pamet da kupam psa.Njemu je mijesto vani.Jaja i guzicu si i onako sam polize.Pas je ona zivotinja kaj laje vani kad neko dodjde il ga ugrize ak se po noci sulja po dvoriscu,a ne ovi danasnje derpe psi kaj se boje usrane petarde i malo jaceg prdeza.I jos da ga kupam...mrs

  • Gost_Gost 22.01.2020.

    Mojem dlaka brzo raste, ne voli se baš češljati pa ga šišam svako dva- tri mjeseca, , a i kad nije ošišan djeluje kao da je zapušten.

Komentiraj...
Vidi sve komentare