To je to što me zanima!

Razotkrivena je tajna Tutankhamonove smrti

Danas najpoznatiji egipatski dječak-faraon, Tutankhamon nije ubijen, nego je umro od bolesti koja razara koštano tkivo i malarije
Vidi originalni članak

Tutankamon, legendarni dječak-faraon, preuzeo je prijestolje nakon iznenadne smrti njegova oca Ekhnatona, sa samo deset godina. No vladavina je trajala tek kratkih devet, a zbog otkrivene rupe na lubanji dugo se pretpostavljalo da je mladi kralj zapravo ubijen. No najnovija CT skeniranja i DNK analize utvrdili su da je rupa nastala tijekom mumifikacije, ali i da je faraon bolovao od niza nasljednih i inih bolesti te da nije bez razloga    prikazan na drevnim crtežima kako odapinje strijelu iz - nosiljke. Tutankamon, baš kao i njegova obitelj, patio je od niza deformiteta ponajprije zbog Kellerove bolesti koja razara koštano tkivo. Mučili su ga zato iskrivljena kralježnica i nožni prsti, kosti u lijevom stopalu bile su teško oštećene, trebao je štap za hodanje pokazuju istraživanja egiptologa.
Nesretna  kombinacija Tutankamonove starosti i mladosti prekida se u devetnaestoj godini. Mladi kralj umire od komplikacija izazvanih malarijom i prijelomom noge. Iznad Tutankamonova sarkofaga bio je obješen natpis: “Smrt će snaći one koji ometaju faraonov san.” Egipatsko prokletstva ušlo je  i u legendu jer su egiptolog Howard Carter i 22 člana ekspedicije umrli su u razdoblju od samo sedam godina.



Feminiziran ili pravi muškarac?

Spekulacije da su Tutankhamon i članovi njegove obitelji bolovali i od rijetkog i bizarnog poremećaja zbog kojeg bi s vremenom sve više poprimali fizička obilježja žena, opovrgnut je u najnovijim istraživanjima.

Jedina neopljačkana iz Doline kraljeva

Tutankhamon je najpoznatiji faraon ponajprije zbog malene, ali neopljačkane grobnice u kojoj su pronađena nesrazmjerna bogatstva: zlato, dragulji, biseri i što je najvažnije, sarkofag u kojemu je bilo položeno mumificirano faraonovo tijelo. Nimalo nalik na velike i moćne faraone, Tutankhamon je slavu stekao tek nakon otkrivenja grobnice.

Maska ista kao i prije 3300 godina

Strastveni egiptolog Howard Carter 1922. pronašao je Tutankhamonovu grobnicu, a unutar sarkofaga od čistog zlata mumija je nosila znamenitu zlatnu masku. Ona se još i danas, nakon više od 3300 godina, doima svježe i živo i najpoznatiji je objekt iz faraonovih grobnica. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare