To je to što me zanima!

Razveselite goste: Klinčići i naranče krase party koktele

Može i bez alkohola - Čaj, sirupi i voće odlična su baza za koktele koje smiju piti i djeca, tvrdi barmen Roman Rabik. Jednostavan koktel za posluživanje je sangria
Vidi originalni članak

Uz omiljenu voćnu bazu i alkoholno piće, poput ruma, gina, votke ili tequile, lako je napraviti koktele za party, savjetuje nagrađivani splitski barmen Jure Vojković (39), majstor i inovator više od 130 koktela.

- Pomiješajte voće u čašu i zdrobite ga batićem, stavite kocke leda, ulijte alkoholno piće, a potom piće produžite s vama dragim sokom. Poslije se igrajte s omjerima sve dok ne dobijete željenu kombinaciju -­ otkrio nam je Vojković, koji je i autor knjige “Kokteli - 100 ideja za hedonizam”. 

Vojković koktele ukrašava maslinama punjenim smrznutom votkom ili smokava s lozovačom. No alkoholni kokteli nisu imperativ. Šarena voćna pića odlična su ideja za zabavu u kojoj sudjeluju i djeca. Bezalkoholni kokteli uglavnom se rade na varijaciju hladnih čajeva, domaćih sirupa, džemova, gaziranih pića, tonika ili mineralne vode te sezonskog voća.

Jednostavan koktel, praktičan za posluživanje na zabavama, je sangria. 

U recepte s tonikom možete ubaciti i kriške krastavaca, a odličan dodatak je i kokosovo brašno ili vanilin šećer kojim obložite rub čaše. Mirisan ukras su i trake agruma izbockane klinčićima.  Jednostavan koktel, praktičan za posluživanje na zabavama, je sangria. Narežite omiljeno voće i prelijte ga vinom, a to sve napravite noć prije ili nekoliko sati prije posluživanja. Dodajte šećera i ruma te obogatiti okus i cimetom. U  velikom vrču pomiješajte crno vino, brendi, sok od naranče i sok od ananasa, cimet, naranču, limun, limetu i jabuku. Promiješajte i ostavite da se ohladi barem sat vremena. Poslužite s ledom.  

Uz dvije čaše može se i bez shakera

  • Umjesto vrhnja u piña coladu dodajte pastu od kokosa. Naribajte kokos, dodajte šećer i vruću vodu. Ohladite da se zgusne.
  • Nemojte previše gnječiti limetu jer će pustiti gorčinu, a jako usitnjena metvica zapinjat će u slamci. 
  • Nemate li  shaker, mogu poslužiti i dvije jednako velike čaše. Spojite ih, omotajte krpom i protresite. 
Dreamstime

Pjenušavo iznenađenje 

Sastojci: 45 ml Camparija, 45 ml muškatnog vina, pjenušac, kriška naranče za ukras

Priprema: Napunite čašu ledom. Dodajte campari pa muškat i zatim napunite čašu pjenušcem pazeći da ne prekoračite omjer 1:1:2.

Dreamstime

Zelena fantazija

Sastojci: 30 ml spritea, 30 ml vermuta pjenušac ili bijelo vino i mineralna, kap zelene jestive boje 

Priprema: U shakeru u koji ste dodali led dobro protresite boju, sprite i vermut. Ulijte u čaše te prelijte pjenušcem ili vinom i mineralnom. 

Dreamstime

Bloody Mary

Sastojci: papar, nekoliko kapi tabasca, umak Worchestershire, 50 ml votke, 2 dl soka od rajčice

Priprema:  Stavite u shaker led i sok od rajčice, votku, tabasco, worchestershire i papar. Dobro protresite i ulijte u čaše. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • napoleonov sin 01.01.2016.

    ma

  • MOC JE U ZNANJU 31.12.2015.

    Sangria mi je omiljena . :-)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare