To je to što me zanima!

Recept za ajvar na makedonski način - provjereno i iskušano

Ajvar pripremljen po ovom receptu je toliko ukusan da će vam do zime jedva ostati koja teglica. Oni koji su ga kušali kažu da ga ne mogu prestati jesti
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 10 kg crvene rog paprike
  • 3 velika patlidžana
  • 5 dcl ulja
  • 5 žlica soli
  • 1 velika žlica šećera
  • 1 žličica mljevenog čilija

Postupak:

Papriku i patlidžane pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće u pećnici. Pecite dok tu i tamo malo ne pocrni. Potom stavljajte u veliki lonac i poklopite - da se dobro upari jer je tako puno lakše skinuti kožu. 

Sljedeći korak, nakon što se ohladi dovoljno da možete držati u rukama, je guljenje paprike i patlidžana te čišćenje od koštica. Oboružajte se strpljenjem jer to zna trajati, posebno ako se na pojedinim komadima koža ne želi odvojiti lako.

Nakon toga oguljeno povrće stavite da se dobro ocijedi. Računajte da će vam za to trebati oko tri sata.

Slijedi mljevenje, a za to je savršen stroj za mljevenje mesa. 

Stavite samljeveno povrće u velik lonac i kuhajte na laganoj vatri. Ajvar je potrebno cijelo vrijeme polako miješati. Nakon 20 minuta polako ulijte 1 dcl ulja pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dcl dok sve ulje ne potrošite. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.

Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu lonca i ocrta se put - možete vidjeti dno dok se ajvar polako vraća na mjesto. Sol, šećer i čili se dodaju pred kraj kuhanja, otprilike 20-tak minuta do završetka.

Kada vidite da se bliži kraj kuhanju, stavite čiste teglice i poklopce u pećnicu na 100 stupnjeva da se dobro zagriju. Potom ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada teglice napunite, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Prije zatvaranje premažite uljem i rub teglica i tek tada čvrsto zatvorite.

Sve teglice složite na mjesto gdje će moći stajati oko 24 sata dobro pokrivene dekama (sa svih strana). Cilj je postići da se što sporije hlade i tako se dobro pasteriziraju. Kada se skroz ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto.

Dobar tek!

Idi na 24sata

Komentari 25

  • Haso_i_Mujo 21.09.2017.

    Tako ga i ja radim, to je recept od mojih Slavonaca a sad jel su oni od Makedonaca to preuzeli nebih znao, a ovaj tjedan radim ajvar na drugačiji način, peći ću ga u rerni s time da ću staviti i oko 2/3kg babura + senf :)

  • slatko volim 20.09.2017.

    A češnjak ? :O

  • 20.09.2017.

    volim ajvar ali onda pijem puuuuno nakon šta ga pojedem,,,bolje mjoneza ili keap

Komentiraj...
Vidi sve komentare