To je to što me zanima!

Recepti i savjeti za laku pripremu sitnih kolačića

Sitne kolačiće pažljivo izrezujte tako da ostane što manje tijesta, jer ponovnim miješanjem tijesto dobiva više brašna pa postaje tvrdo i lomljivo
Vidi originalni članak

Pečenje kolača zahtijeva osobitu preciznost. Tijesto u pećnici ne može se popraviti pa je najsigurnije točno se pridržavati količina glavnih sastojaka. Sa začinima možete biti slobodniji i mijenjati ih prema svom ukusu. Tijesto uvijek razvaljajte na jednaku debljinu kako bi se ravnomjerno peklo. Valjak za tijesto mora biti deblji da tijekom valjanja prstima ne bi dodirivali tijesto. Sitne kolačiće pažljivo izrezujte tako da ostane što manje tijesta, jer ponovnim miješanjem tijesto dobiva više brašna pa postaje tvrdo i lomljivo. Na radnu površinu stoga posipajte što manje brašna, tek toliko da se tijesto ne lijepi za podlogu. Kolačiće od prhkog tijesta nakon pečenja ostavite na limu ili papiru za pečenje da se malo ohlade, a potom ih skinite. Vrući su, naime, još mekani i osjetljivi.

MEDENI KOLAČIĆI
Sastojci: 300 g meda, 100 g šećera, 400 g brašna, prašak za pecivo, žličica cimeta, 150 g sjeckanih lješnjaka, po 60 g ušećerene korice limuna i naranče
Priprema: Med zagrijte sa šećerom te umijesite s brašnom, praškom, cimetom, limunom i narančom. Razvaljajte na limu na 1,5 cm debljine i pecite na 200C 15-20 minuta. Za preljev prokuhajte 4 žlice vode sa šećerom i premažite vruć kolač.


CVJETIĆI OD KAVE
Sastojci: 350 g brašna, 200 g maslaca, 120 g šećera, 2 vanilin šećera, 2 jaja, 80 g strugane čokolade, 2 žličice praha za kapućino, 300 g šećera u prahu
Priprema: Za premaz rastopite kavu u 6 žlica vruće vode i umiješajte šećer u prahu. Od ostalog zamijesite tijesto, razvaljajte na 3 mm, izrežite cvjetove i 10 minuta pecite na 200 stupnjeva. Ohladite i premažite. Ukrasite zrnima kave.

POLJUPCI S LJEŠNJACIMA
Sastojci: 3 bjelanca, 1 žličica limunova soka, 150 g šećera, 250 g mljevenih lješnjaka, 1/2 žličice cimeta, 50 g lješnjaka
Priprema: Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Bjelanjca i limunov sok čvrsto istucite. Polako umiješajte šećer i tucite dok smjesa ne postane sjajna. Oprezno umiješajte mljevene lješnjake i cimet. Smjesom napunite vrećicu za štrcanje s tuljkom u obliku zvijezde. Štrcajte hrpice veličine oraha i na svaku stavite po jedan cijeli lješnjak. Pecite na srednjoj rešetki 20-25 minuta. Izvadite, ohladite i poslužite.

MAKRONI SA ŠIPKOVIM PEKMEZOM
Sastojci: 3 bjelanjca, 1 žličica limunova soka, 150 g šećera, vanilin šećer, 3 žlice šipkova pekmeza, 275 g mljevenih lješnjaka
Priprema: Istucite bjelanjca s limunovim sokom, umiješajte šećer i vanilin šećer. 2-3 žlice stavite na stranu. Umiješajte pekmez i lješnjake. Stavite u štrcaljku, oblikujte hrpice, u svakoj napravite udubinu i napunite snijegom. Pecite 20-25 minuta na 150 stupnjeva.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare