To je to što me zanima!

Recite zbogom tjeskobi: Pažnju usmjerite na stopala, povežite se s prirodom, okupirajte um...

Biti ćete učinkovitiji ako prihvatite trenutnu situaciju. Naša tjeskoba proizlazi iz želje da stvari budu drugačije. Bit će dan nakon. I dan nakon toga. Moramo biti prisutni, u trenutku
Vidi originalni članak

Ne možete se koncentrirati? Gubite san? Prekomjerno jedete zbog stresa i osjećaja koje ne možete kontrolirati? Pitate se kako to sve kontrolirati? Kako kontrolirati stres i ostati pribran unatoč svim problemima? Ne brinite, za sve postoji rješenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Neuroznanstvenici, psiholozi i stručnjaci za meditaciju stalno nude savjete o velikim i malim stvarima koje možete učiniti da biste se smirili. 

Ove stvari možete pokušati kako biste se riješili stresa i tjeskobe: 

1. Budite zauzeti

Kada osjetite da vam se tjeskoba povećava otiđite u šetnju, nazovite prijatelja, dovršite posao i slično. Pomaknite svoje tijelo i osvijestite svoje disanje. Skrenite pažnju na nešto drugo. Usredotočite se na nešto lijepo. 

BEZ OSUĐIVANJA Previše se brinete? Nemojte to ignorirati, prihvatite ih ali i odvojite vrijeme samo za sebe

2. Usredotočite se na stopala

Kada osjetite kako vam se nivo stresa povećava, isprobajte ovu brzu vježbu smirivanja:

Odvojite trenutak da se usredotočite na stopala. To možete učiniti stojeći ili sjedeći, s nogama na zemlji. Kako je vašim stopalima? Je li im toplo ili hladno? Jeli osjećate trnce? Osjetite tabane. Osjetite kako se vaše pete povezuju s cipelama i tlom ispod vas.

3. Pomaknite se na 3 minute

Potrebno je samo kratko vježbanje, točnije vježbanje u trajanju od tri minute da biste poboljšali svoje raspoloženje. Isprobajte trčanje u mjesto, sklekove, čučnjeve, plešite i slično. 

4. Napravite neki kućni projekt

Riješite se nereda, organizirajte police, riješite se nepotrebne odjeće, očistite dom i slično. Možete i promijeniti raspored u kući, dodati malo boje i malo dekoracije. 

5. Pokušajte disati s pet prstiju

Ovu jednostavnu praksu lako je zapamtiti, a često ju i djeca uče kako bi im pomogla da se smire u vrijeme jakog stresa. 

Korak 1. Držite ruku ispred sebe, raširite prste

Korak 2. Kažiprstom na suprotnoj ruci započnite ocrtavati linije ispružene ruke, počevši od zgloba, pomičući se prema gore prstom.

Korak 3. Na svakom prstu se fokusirajte na disanje

Korak 4. Nastavite prst po prst dok ne iscrtate cijelu ruku. Sada preokrenite postupak i pratite palcem natrag do vašeg malog prsta, pri čemu pazite na disanje.

6. Povežite se s prirodom

Provedite vrijeme vani. Gledajte ptice. Lutajte po prirodi. Gledajte drveće, lišće. 

Brojne studije podupiru ideju da provođenje vremena u prirodi i hodanje mirnim stazama okruženim drvećem mogu rezultirati značajnim poboljšanjima mentalnog zdravlja, pa čak i fizičkim promjenama u mozgu. Čini se da naš mozak više voli zelene površine. 

7. Ponovno otkrijte svoju dijafragmu

Kada dišemo, ramena se podižu i spuštaju, ali nekad ne uključujemo dijafragmu. Da biste se bolje opustili, naučite udahnuti i potisnuti trbuh, što znači da koristite dijafragmu. 

Dijafragmatsko disanje, zvano i abdominalno disanje ili disanje iz trbuha, znači potpunu izmjenu zraka, udahnuti kisik izmjenjujemo sa odlazećim ugljičnim dioksidom. Takvim disanjem usporavaju se otkucaji srca te snižava i stabilizira krvni tlak.

1. Lezite na leđa na ravnu površinu, možete i na krevet, savijte koljena. Možete staviti jastuk pod glavu i koljena ako vam treba potporanj da vam bude udobnije.

2. Jednu ruku stavite na gornji dio prsnog koša a drugu na trbuh, taman ispod rebara. Udahnite polako kroz nos, dozvolite zraku da uđe duboko prema donjem dijelu trbuha. Ruka na prsima trebala bi ostati nepomična, a ona na trbuhu bi se trebala podignuti.

3. Stisnite abdominalne mišiće i dopustite im da upadnu prema šupljini izdisajem kroz usta. Vježbajte pet do deset minuta svakodnevno ako stignete i nekoliko puta. Ova vježbu možete raditi i sjedeći na stolici savijenih koljena opuštenih ramena, glave i vrata.

8. Ne zaboravite aromatiku

Napravite kupku za noge od lavande, zapalite mirisnu svijeću ili poprskajte prostor aromom od naranče. To će vas riješiti stresa i smiriti vas.

Studija na 141 trudnici otkrila je da trljanje ili namakanje stopala kremom od lavande značajno smanjuje anksioznost, stres i depresiju. 

Zašto aromaterapija, posebno lavanda, djeluje smirujuće? Neka istraživanja sugeriraju da lavanda doseže neurone osjetljive na miris u nosu koji šalju signale dijelovima mozga koji se odnose na budnost i svijest.

9. Prihvatite sadašnjost

Biti ćete učinkovitiji ako prihvatite trenutnu situaciju. Naša tjeskoba proizlazi iz želje da stvari budu drugačije. Bit će dan nakon. I dan nakon toga. Moramo biti prisutni, u trenutku, fokusirati se na sadašnjost, bez obzira na ishod.

10. Uživajte u ometanju

Opustite um gledajući kako se vaš pas igra ili kako susjedova mačka bježi iz dvorišta. Zabavite se s nekim stvarima za koje mislite da vas ometaju. Prepustite se užitku ometanja, piše New York Times.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nap 30.05.2021.

    zivim s prirodom i svemirom morem

  • 30.05.2021.

    Meni dovoljno pomisliti na drage mi ljude i moju djecu i svijet je već ljepši,puno ljepši😉

Komentiraj...
Vidi sve komentare