To je to što me zanima!

Revolucija: Izumili pilulu protiv bolnih mjesečnica!

Od bolnih mjesečnica pati oko 60% žena, a tek 20% zadovoljno je postojećim lijekovima. Nova pilula opušta mišiće maternice i zaustavlja bol
Vidi originalni članak

Menstrualni bolovi najčešći su razlog nedolaska mladih žena na posao, a svaki mjesec izostane ih oko 10 posto. Kako bi spriječili neugodnu bol koja izaziva mučninu, gubitak daha pa i povraćanje, znanstvenici iz Southamptona razvili su novu pilulu koja bi mogla okončati ženske muke. Menstrualna bol ili dismenoreja odnosi se na grčeve na početku menstruacije, a koji nastaju zbog stezanja mišića maternice i ljuštenja endometrija (sluznice koja oblaže maternicu).
Pilula se za sada radno zove VA111913, a utjecala bi na mišiće maternice, opuštala ih te tako zaustavljala bol. Direktor tvrtke koja razvija lijek dr. Jim Phillips kaže kako do sada nije postojao nijedan konkretan lijek za dismenoreju te da lijekovi protiv bolova, koji tek ublažavaju stanje, imaju za posljedicu gastrintestinalne bolove koji “one dane u mjesecu” mogu učiniti još nesnošljivijima. Novu pilulu uskoro će testirati na ženama, a očekuje se da bi se mogla pojaviti na tržištu za četiri godine.

ULJE PEPERMINTA, JOGA I ŠETNJA PROTIV BOLOVA
Iako bi se žene radije sklupčale i pokrile dekicom za vrijeme bolnih mjesečnica, stručnjaci kažu da će šetnja biti od veće pomoći. Eterično ulje peperminta također je instant rješenje. Ono brzo opušta mišiće, a potrebno je utrljati malu količinu na donji dio abdomena. Ubrzo ćete osjetiti hlađenje i otpuštanje bola. Joga i specijalizirane masaže također mogu uvelike olakšati menstrualnu bol.

ČAJEVI I ZELENA HRANA SMIRUJU BOL
Patite li od bolnih menstruacija, pokušajte sljedeći mjesec jesti što manje mliječnih proizvoda, uključujući svježi sir, jogurt i sladoled. Smanjite i unos šećera, kruh i pecivo odbijelog brašna te jaja i crveno meso. Omega 3-masne kiseline mogu pomoći pa povećajte unos tune, lososa i skuše. Zelene namirnice također smanjuju bol, a pomažu i žitarice, mahunarke, zobeno brašno te zeleno povrće skuhano na pari. Bol će smiriti i čaj od kadulje, majčine dušice i origana.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare