To je to što me zanima!

Režim za tanak struk i posve ravan trbuh uz pravi jelovnik

U 8 tjedana 8 kila manje: Otporne trbušne masnoće tope se niskokaloričnom prehranom, osobito zdravim salatama i tjelovježbom, i to sve bez gladovanja
Vidi originalni članak

Ne postoji “čarobna formula” za uklanjanje samo masnih naslaga s trbuha. Borba protiv njih često je najteža, a te se masti mogu otopiti samo općenitim mršavljenjem. Pridržavate li se niskokaloričnoga režima prehrane te vam se smanjuje ukupna masa, smanjit će se i trbuh, objašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat. Kako biste potaknuli mršavljenje u području trbuha, smanjite ukupnu količinu kalorija, no bez gladovanja, savjetuje. Jedite tri glavna obroka i dva međuobroka, ali pritom pripazite da birate “prave” namirnice. 

– Jutro je najbolje početi obrokom pahuljica s mlijekom ili jogurtom. Time se regulira razina šećera u krvi te od početka dana sprječava stvaranje masnoća. Uklanjanju masnih naslaga na trbuhu pomoći će žitarice niska glikemijskog indeksa poput zobi, prosa, integralne riže i tjestenine, kvinoje i kus-kusa. Bijeli kruh zamijenite integralnim te jedite sjemenke, masline i voće s košticama – kaže nutricionistica. Svakodnevni unos 30 g oraha, badema ili lješnjaka potaknut će izlučivanje serotonina te regulirati sitost i razinu šećera. 

- Kombinacija niskokalorične prehrane i tjelovježbe osigurat će najbolje rezultate i kad je riječ o “tvrdokornim” trbušnim mastima – zaključuje Sandra Marić Bulat.      

Pogledajte vježbe za 3. tjedan mršavljenja

Pronađite i druge savjete za uklanjanje celulita

Pogledajte pilates vježbe za kralježnicu

Riječ stručnjaka: Sandra Marić Bulat, mag. nutricionizma 

Zdrave salate najbrže osiguraju ravan trbuh

Slatka i masna hrana glavni su uzročnici trbušnoga sala te bolesti povezanih s mastima na trbuhu. Od mesa je preporučljivo birati piletinu i puretinu, a ribu bi trebalo jesti najmanje dvaput na tjedan. Važno je smanjiti unos slatkiša, prerađenih namirnica i alkohola. Povrće pomaže u izbacivanju otrova i djeluje antioksidativno. Odličan su izbor celer, brokula, mrkva, cvjetača, rotkva i avokado te, najviše, zeleno lisnato povrće. Izbor svježega povrća upravo je sad najraznovrsniji, a jedete li salate, najbrže ćete postići ravan trbuh.   

Jelovnik za cijeli tjedan

Doručak: proso sa zobi i jogurt

Međuobrok: šaka oraha, badema ili lješnjaka

Ručak: heljdina kaša s mrkvom, celerom, rajčicom i kurkumom, salata od komorača i metvice ili cvjetača, brokula i mrkva s maslinovim uljem i češnjakom, pečena piletina s čilijem, salata od koromača i metvice

Međuobrok: šaka borovnica ili malina

Večera: salata od povrća i puretine ili tjestenina sa šalšom i salata od koromača i metvice

Namirnica tjedna: Malina

Malina sadrži mnogo vlakana i ima snažno antioksidativno djelovanje. Uz to je veoma niskokalorična te dokazano smanjuje visceralne masnoće i tvrdokorno salo oko trbuha.

Hrana smiruje hormone

Prehrana bogata šećerima i ženama i muškarcima negativno utječe na ravnotežu hormona, posebno nakon 40. godine. Zbog toga se često povećava sklonost debljanju u sredini tijela pa naslage na trbuhu mogu imati i ljudi normalne težine, kaže nutricionistica. Za hormonalnu ravnotežu preporučuje citruse, bobičasto voće, dinje, mahune, brokulu, tikvice, heljdu, proso, luk, kupus, smokve, piletinu i puretinu.

Tretman nakon vježbanja

Pomiješajte 50 ml sezamova i 30 ml ulja gospine trave te 15 kapi eteričnoga ulja cedra, 15 kapi geranija i 20 kapi ružmarina. Mješavinom masirajte trbuh i leđa. Nakon masaže pripremite kupku s mirisnom soli ružmarina i lavande, preporučuje aromaterapeut Siniša Strčić.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare