To je to što me zanima!

Rigorozan tempo vježbanja ne daje bolje rezultate, a ozljeđuje

Pretjerana tjelovježba kod žena vodi češćim promjenama raspoloženja, gubitku motivacije i ozljedama, a rezultati ostaju isti kao i kod umjerenog tempa vježbanja
Vidi originalni članak

Umjereni tempo vježbanja nekoliko puta na tjedan donosi više samopouzdanja i energije nego kod onih koji intenzivno vježbaju, otkriva studija Sveučilišta Pennsylvania provedena na ženama u dobi od 40 do 60 godina. Žene koje su sudjelovale u studiji dva su tjedna bilježile koliko vježbaju i što jedu. Fizički rezultat između rigoroznih i umjerenih vježbačica je bio podjednak, no rigorozne su se psihički osjećale gore.

Istraživači su utvrdili da rigorozne vježbačice češće mijenjaju raspoloženja i pate od depresije. Osim toga, one se iscrpljuju do krajnjih granica zbog čega gube motivaciju, ne uživaju više u vježbanju, a uz to i riskiraju zdravstvene probleme.

-  Vježba poboljšava raspoloženje, ali samo ako se radi u umjerenom tempu. To se osobito odnosi na one koji prethodno nisu redovito vježbali ili imaju višak kilograma - zaključila je autorica studije, Steriani Elavsky. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare